Kolibri kertészet
  • 0

Biológiai permetezőszerek

Léteznek különböző biológiai permetezőszerek, amelyek - a vegyivel ellentétben - helyes felhasználás mellett sem nekünk, sem kis kerti segítőtársainknak nem fognak ártani. Ezek a szerek nem szívódnak fel,...

Biológiai permetezőszerek

tehát csak akkor hatnak, ha a kórokozóval érintkeznek. Csak rövid ideig hatásosak, többnyire egy napig. Majd mindegyik növényi eredetű. Szélcsendes időben minden évszakban alkalmazhatók, szabadföldön éppúgy, mint üvegházban.
Spiritusz-szappan emulzió
Oldjunk fel 200-500gr kenőszappant meleg vízben, és öntsünk bele 300-500ml spirituszt. Hígítsuk fel 10 liter vízzel. Egy evőkanál mésztej és egy evőkanál só hozzáadásával növelhetjük hatását.
Kenőszappanoldat
Ez a tetvek és takácsatkák ellen használt szer csak a kártevővel teljesen érintkezve és csak egy napig hatásos. Permetezőszerekhez adagolva a jobb keveredést és tapadást biztosítja.
Zsúrló-permetlé
1 kg friss vagy 15dkg szárított mezei zsúrlót 10 liter vízben 24 órán át, hagyjunk ázni, majd lassú tűzön fél óráig főzzük. Szűrés és 1:5 arányú hígítás után száraz időben permetezzünk vele. Magas a kovasavtartalma, fokozza a növény ellenálló képességét, segít a gombás betegségek megelőzésében és visszaszorításában.
 

Csalán

Csalán - permetlé
10 kg friss vagy 15 dkg szárított csalánt 10 liter vízben 24 órán át áztatunk. Leszűrve, hígítás nélkül permetezhetünk vele levéltetvek ellen. A csalán-trágyalével ellentétben a permetlének nem szabad megerjednie, mert lebomlik hatóanyaga, ezáltal hatástalanná válik.
 

Piretrin és rotenon
A legtöbb rovar ellen hatásosak, de a hasznosakat is elpusztítják. Gyorsan hatnak, rövid ideig. Ha körültekintőek vagyunk, csak a kártevőket irtjuk. Ezek a szerek a piretrum nevű ( Chrysanthemum coccineum ) növény származékai, a melegvérű állatokra ártalmatlanok.
Nikotin
Rövid ideig ható rovarölő szer, ám veszélyes. Tömény formában halálos kimenetelű mérgezést okozhat.
Réztartalmú gombaölő szerek
Állisztharmat és más levélbetegségek ellen ( pl. peronoszpóra ) alkalmazzuk. Mindegyik rézszulfát alapú. Legismertebb a bordóilé ( rézgálic és mésztej keveréke ), a burgundilé ( rézszulfát és mosószóda ) . Az oldott hatóanyagok bevonják a levél felületét és több héten át hatékonyak. ( Bár az újonnan növő hajtások védtelenek.)
Elemi kén
Lisztharmat és rozsdagomba ellen hatékony, ott is, ahol a réztartalmú szerek nem mindig adnak megnyugtató eredményt.
Vigyázat!
Minden koncentrátumot gyermekektől és háziállatoktól elzárva tároljunk!
A vegyszereket mindig meg kell hagyni eredeti csomagolásukban!
Csak annyit keverjünk be, amennyit biztosan felhasználunk!
Csak szélcsendben, hűvös, esti órákban permetezzünk, amikor hasznos segítőtársaink már elpihentek!
Virágzó növényeket, különösen gyümölcsfákat ne permetezzünk, hogy a méheket ne veszélyeztessük!