Kolibri kertészet
  • 0

Kiskerti gyümölcstermesztés

A kiskerti gyümölcstermesztés
A biokert előnyei a zöldségeshez hasonlóan a gyümölcsösben is nyilvánvalóak. Ízletes almánkat növényvédőszer-maradványoktól való rettegés nélkül fogyaszthatjuk,

Kiskerti gyümölcstermesztés

és tudjuk, hogy a jobb tárolhatóság kedvéért héját nem kezelték vegyszerekkel. Az ízbeli előnyöket is élvezhetjük, hiszen a földiepernek valóban földieper aromája van.
A zöldségfélék többsége egynyári, ezeket egy vegetációs periódusban vetjük, ápoljuk, szedjük, végül el nem fogyasztott részüket a komposztra dobjuk. Ezzel szemben a gyümölcsfélék több évig készülődnek, fejlődnek, míg végül teremni kezdenek, viszont évekig hozzák gyümölcseiket.
Alig akad manapság olyan ember, akinek nagy gyümölcsös telepítésére elég hely állna rendelkezésére, de a gyümölcsfák a díszkertbe is szépen illenek.

 

Birs

Legtöbbjük tavasszal, gyönyörű virágpompájában, és ősszel, ragyogó termésekkel rakottan nagyon dekoratív. Falak mentén is telepíthetünk támrendszerhez rögzített gyümölcsfát. Még hidegebb vidékeken is nevelhetünk a déli falak jótékony védelmében egy-egy őszibarack- vagy nektarinfácskát, esetleg egy fügebokrot. Az alma és a körte szépen díszlik a keleti és a nyugati falak mentén. Az északi oldalra meggyet és birset ültessünk. A falak mentén kúszó szőlő nemcsak érdekes látvány, de ősszel gyümölcsöt is terem. Egy-egy gyümölcsfa a gyepen is állhat.
 

Kordonosan metszett gyümölcsfák

Ha a kertet több részre szeretnék osztani, jó térhatárolók a kordonosan nevelt alma- és körtesövények.
A fagy a gyümölcsös legnagyobb ellensége. Ha a kertünk közvetlen fagyzugban fekszik, jobb, ha csak későn virágzó fajtákat telepítünk, hogy a kései fagyokat megússzuk. A szél is gondot okoz, mert kiszárítja a lombot, károsítja a virágokat, zavarja a beporzást végző rovarokat.
Ültetés előtt a növények kiválasztásakor különösen gondosan járjunk el! Jobb, ha fiatal növényeket vásárolunk. A fiatal fák nagyon gyorsan meghonosodnak és termőre fordulnak. A fajták kiválasztásánál több kritériumnak kell a csemetének megfelelnie. Nagyon jelentős szempont a termékenyülés folyamata. Egyes fajták öntermékenyülők, míg mások kizárólag idegen fajták pollenjével termékenyülnek. Ebben az esetben legalább két különböző fajtájú csemetét kell vásárolnunk.
A gyümölcstermesztés sikere szempontjából fontos az alany, amelyre a nemes részt oltották. A különféle alanyok különféle környezetbe, talajtípusra valók. Van alany, amely a fácska fagytűrőképességét növeli, van, amely a kötött, agyagos talajokra való, de olyan is akad, amely a homokos talajon fejlődik legszebben.
Fontos a fa végleges nagysága is. Kis kertben okosabb törpefákat nevelni. Gondoljunk a termés tartósságára is, a fáról szakított korai gyümölcs valódi csemege, de nem tárolható annyi ideig, mint a kései fajták. Igyekezzünk egymás után érő fajtákat összeválogatni.