Kolibri kertészet
  • 0

Az üvegház fűtése

Az üvegház hőmérséklete meghatározza a benne termeszthető növények körét. Még fűtetlen üvegházban is korábban szüretelhetünk és termésátlagaink is többnyire jelentősen magasabbak, mint szabadföldi termesztés esetében.

Az üvegház fűtése

 

Ha éppen csak annyit fűtünk, hogy a ház fagymentes legyen, máris komoly eredményeket érhetünk el. A nem fagytűrő évelőket, cserepeseket (muskátlit, fuksziát) átteleltethetjük, kényes, fagyérzékeny növényeket pedig előnevelhetjük benne, hogy a szabadföldbe már nagyobb növények kerüljenek. Ha elég meleg az üvegház, akkor tropikus növényeket is tarthatunk benne.

Ha fűtjük az üvegházat, akkor nagyon ügyeljünk a hőingadozásra!

Feltétlenül ismernünk kell az éjszakai legalacsonyabb, azaz a minimum, és a nappali legmagasabb, azaz a maximum hőmérsékletet. A két érték közti hőmérséklet-ingadozás nem lehet nagyobb, mint 10 C.

A fűtetlen üvegházban a napi hőmérséklet-különbség kora tavasszal a 35 C-ot is elérheti. Ezek a hőingadozások a fiatal növények számára végzetesek is lehetnek.

Ajánlatos tehát a hőmérsékletet hőmérő segítségével ellenőrizni, és a fűtés, valamint a szellőztetés megfelelő beállításával a hőingadozás mértékét a lehető legalacsonyabban tartani.

 

Hogyan csökkenthetjük a fűtési költségeket?

 

Ha az üvegházban nem tartunk túl melegigényes növényeket, a házat csak néhány hónapig kell fűtenünk. Főleg, ha előrelátóan világos, napos, szélvédett helyre építettük. A hőveszteségek csökkentésére belülről szigeteljünk és csak azt a felületet fűtsük, amit használunk is.

Ha az üvegházban magasabb hőmérsékletet akarunk tartani, meg kell fontolnunk, hogy milyen fűtési megoldást választunk. A lakás fűtőrendszerére kapcsolódni először ugyan drága, de hosszú távon gazdaságosabb, mint a hordozható fűtőberendezések. A legtöbb modern fűtőrendszer termosztáttal van ellátva, így a beállított hőmérsékletet szinten tartja.

 

Szilárd tüzelőanyagok

Számos fűtőanyagot használhatunk az üvegház fűtésére, a legszokványosabb a szén. A kazán és a fűtőcsövek felszereltetése tőkeigényes befektetés, és a gyakori utántöltés is nagyon munkaigényessé teszi ezt a megoldást.

 

Gáz

A gázfűtés drágább, mint a szénfűtés, de kényelmesebb. Megoldhatjuk szállítható propánbutángáz-palackokkal, de csatlakozhatunk a háztartás gázvezetékére is. Mindkét megoldás kényelmes, mert termosztáttal szabályozható a hőmérséklet és nem kell mindig utántölteni.

 

Olaj és petróleum

A fűtés költsége ebben az esetben az olajárak változása miatt nem megjósolható. Egy kis petróleumkályha nem igényel nagy befektetést, de a hőmérséklet egyenletesen tartása nehéz, és a növények számára káros gázok fejlődhetnek. A szénhez hasonlóan az olajat is gyakran kell utántölteni. A kanócot (a petróleumnál) megfelelően kell beállítani, és rendszeresen ápolni, hogy a káros gázok termelődését elkerüljük.

 

Elektromos áram

Manapság az elektromos áram használata ugyan nem a legolcsóbb, de a legkényelmesebb. Tőkeigénye nem túl nagy, a hőmérsékletkontroll nagyon pontos. Fűtőtestek felhasználásával vagy fúvókák beállításával a jó légmozgást is biztosítani tudjuk. A kábelt szakember alakítsa ki, mert érintésvédelmi szempontból nagyon fontos a speciális nedvességvédelem!