Kolibri kertészet
  • 0

Növények ereje

A bambusz

A bambusz

A bambusz a távol-keleti kertek egyik legjellemzőbb növénye: a hosszú életet, hasznosságot, hajlékonyságot, az erőt, alázatot és a türelmet jelképezi. A bambusz rendkívül ellenálló és nagyon gyorsan terjed. 

A fák

A fák

Minden kultúrában szimbólumnak tekintették a fákat. Az eget és a földet, az életet és a halált kötik össze, női és férfitulajdonságokkal ruházták fel őket. A feng shui tanítása szerint a fák befogadják és összegyűjtik a csit, környezetükben koncentráltan van jelen az energia,

A növények helyes kiválasztása

A növények helyes kiválasztása

A növények növekedésük során állandóan változtatják alakjukat, ezáltal a kert képét is. Emellett még az évszakok szerint is változnak. A kínaiak szerint a növények szimbolikusan megjelenítik az élet változásait és körforgását.

A növények illata

A növények illata

A virágok színén kívül mindenekelőtt az illatuk és a gyógy- és fűszernövények aromája befolyásolja a hangulatunkat – örömet és élvezetet okoz. A csihez hasonlóan a növények illata is behatol a házba, így aztán különösen jól érvényesülnek azok az illatos növények, amelyeket a bejárati ajtó mellé vagy a szobánk ablaka alá ültetünk.

A növények rejtett energiái

A növények rejtett energiái

A Feng shui szerint a növények egy-egy jelentősebb tulajdonságuk miatt erősítik egyik vagy másik elemet. Ennek értelmében minden elemhez ( Föld, Víz… ) hozzá van rendelve néhány növény.

A növények színei

A növények színei

Az, amit színnek nevezünk, nem más, mint különböző hullámhosszúságú fény. Minél rövidebb a hullámhossz, annál melegebb a fény. A különböző színeknek tehát más és más az energiája, ennek alapján különböző hatással vannak ránk fizikailag és pszichikailag egyaránt.

Az évelők és az egynyári virágok

Az évelők és az egynyári virágok

A kert alapszerkezetét alkotó fák és bokrok harmonikus egésszé forrnak össze az évelő és az egynyári virágokkal. Feltűnő módon jelenítik meg a természet sokféleségét, és színpompájukkal annyi örömet szereznek az embernek, amennyit a kert egyetlen más eleme sem.

Bokrok, cserjék és kúszónövények

Bokrok, cserjék és kúszónövények

A bokrok és a cserjék a fákkal és az évelőkkel együtt a kert alapvető alkotóelemeihez tartoznak. Egyesével vagy csoportosan ültetve erősen meghatározzák a kert küllemét, nélkülözhetetlenek a kert részekre tagolásánál és a külvilágtól való elhatárolásnál.

Növények, az ismeretlen ismerősök

Növények, az ismeretlen ismerősök

Van egy fontos szabály növényeink kiválasztása szempontjából: legyünk visszafogottak! A tarkabarka kert első pillantásra ugyan szépnek tűnhet, azonban az ilyen benyomások túlterhelik érzékeinket, és ez akadályozza a pihenést, a kikapcsolódást.

Növények és a földsugárzás

Növények és a földsugárzás

A vízerek és a föld alatti energiamezők okozhatnak a növényeknél rohamos növekedést, de általában ennek ellenkezője történik: a fa vagy virág megbetegszik.

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!