Kolibri kertészet
  • 0

A növények illata

A virágok színén kívül mindenekelőtt az illatuk és a gyógy- és fűszernövények aromája befolyásolja a hangulatunkat – örömet és élvezetet okoz. A csihez hasonlóan a növények illata is behatol a házba, így aztán különösen jól érvényesülnek azok az illatos növények, amelyeket a bejárati ajtó mellé vagy a szobánk ablaka alá ültetünk.

A növények illata

Jó, ha a pihenőkertünk is bővelkedik illatozó növényekben. Némelyik faj csak az esti órákban vagy éjszaka kezd el illatozniuk, ezek különösen alkalmasak az ablakunk közelébe való ültetéshez. Ha jól választjuk ki a növényeket, akkor minden évszakban örömmel töltenek el bennünket illatukkal.
 

Susan magnolia

Tavasszal a következő növények illatoznak erőteljesebben: a liliomfák (Magnolia), az illatos bangita (Viburnum x carlcephalum), a zanót (Cytisus battandieri), az orgona (Syringa) és a lilaakác (Wisteria sinensis). Ezeket a cserjéket kiegészíthetjük a következő évelőkkel: májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis), a szagos müge (Galium odoratum) vagy az illatos ibolya (Viola odorata).
 

bodza

Nyáron a cserjék közül többek között az illatos rózsák (Rosa – félék), a korai nyári orgona (Buddleia alternifolia), a bodza (Sambucus nigra) árasztja illatát, az évelők közül pedig a liliomok (Lilium candidum és a Lilium pumillum), a levendula (Lavandula angustifolia), a kertivanília (Heliotropium arborescens), a fülesternye (Lobularia maritima) és a kerti szegfűk (Dianthus-félék).
 

Ősszel kellemes illatot áraszt a japán díszcseresznye (Cerasus serrulata), az évelők közül a krizantémok (Chrysanthemum hibridek) és a szárnyalt díszdohány (Nicotiana alata).
 

varázsmogyoró

Télen pedig a bangita (Viburnum) és a varázsmogyoró (Hamamelis).
A fűszer- és gyógynövények egyik feng shui kertből sem hiányozhatnak. Amellett, hogy nagyon sokrétűen fel tudjuk őket használni a konyhában és egyes betegségek gyógyításában, nagyon kellemes illatot árasztanak, hatásuk lehet serkentő vagy nyugtató. Ezeket a növényeket a kert déli, napos oldalára ültessük, mert a napfény hatására még intenzívebb lesz az illatuk.