Kolibri kertészet
  • 0

A fák

Minden kultúrában szimbólumnak tekintették a fákat. Az eget és a földet, az életet és a halált kötik össze, női és férfitulajdonságokkal ruházták fel őket. A feng shui tanítása szerint a fák befogadják és összegyűjtik a csit, környezetükben koncentráltan van jelen az energia,

A fák

 

ezért egy nagy, erős fa alá helyezett ülőhelyen az ott pihenő energiával töltődik fel.
Ha harmóniát teremtő elemként egyetlen fát szeretnénk a kertünkbe ültetni, erre a célra a feng shui szakértők szerint az erdei fenyő a legalkalmasabb. Kora előrehaladtával egyre önkényesebb lesz a növése, ami minden más fafajtánál erőteljesebben szimbolizálja a hosszú életet. A fűz és a ciprus is azok közé a hosszú életű fafajták közé tartoznak, amelyek örökké tartó boldogságot ígérnek. A fűzfákat elsősorban a vízpartra szokás ültetni. A nyírfa világoszöld hajtásai és a díszcseresznye rózsaszín virágzata a tavasz beköszöntét és a reményteli újrakezdést szimbolizálják. Az almafa a termékenység szimbóluma, gömb alakú koronája és gyümölcse pedig az örökkévalóságot jelképezi.
 

De a fa szimbolikus jelentésétől függetlenül, illenie kell a kertbe. Egy hatalmas erdeifenyő például nem alkalmas egy sorház kicsi kertjébe. Negatív, nyomasztó hatást gyakorolna a lakókra, és túl sok fényt venne el a háztól.
A növények kiválasztásakor a kertészeti szempontok mellett még az elemek jin és jang egyensúlyára is ügyelni kell.
A feng shui szerint a kert sárkány oldala a legalkalmasabb fák ültetéséhez. A kert közepén azonban sose álljon fa, mert a középpontot szabadon kell hagyni, hogy a csí akadálytalanul áramolhasson.
Ha végül sikerült megtalálni a megfelelő fát és a megfelelő helyet is a kertben, a természet elvégzi majd a maga dolgát, hogy a fa energiaforrássá váljon. Az évek során a fa által kibocsátott és összegyűjtött csí egyre erősebbé válik. A kínaiak számára az öreg fák az öregkor bölcsességét testesítik meg, amit tisztelettel kell kezelni.