Kolibri kertészet
  • 0

Növények, az ismeretlen ismerősök

Van egy fontos szabály növényeink kiválasztása szempontjából: legyünk visszafogottak! A tarkabarka kert első pillantásra ugyan szépnek tűnhet, azonban az ilyen benyomások túlterhelik érzékeinket, és ez akadályozza a pihenést, a kikapcsolódást.

Növények, az ismeretlen ismerősök

A díszítőelemek megválasztásakor is legyünk szerények, ellenkező esetben túlzsúfoltnak hat majd kertünk. Tudjuk, a kevesebb több! A jin és a jang energiáknak is egyensúlyban kell lenniük.
Jin tulajdonságú: a kertben lévő növények, a víz, a föld, a gyep
Jang elem: szökőkút, világítótestek, gömbök, házikók, grillező, gyermekjátékok…
Fontos, hogy növényeink életerősek, egészségesek legyenek a környezetünkben, a beteg, korhadt fákat vágjuk ki, vagy futtassuk be valamilyen illatos futónövénnyel, (pl. klematisz, lonc, trombitafolyondár), mert csak az egészséges növények vonzzák megfelelő mértékben a csít, a beteg növények negatív energiát- shát -gerjesztenek.
Ha fát akarunk telepíteni a kertünkbe, alaposan tájékozódjunk a fa végleges magasságát illetően, mert ha túl nagy fajta fát választunk, sok kellemetlenségünk származhat belőle. A ház közelébe csak törpe növésű fát ültessünk. Ha valamilyen zavaró időjárási tényező miatt szeretnénk fát telepíteni (pl. erős szél), részesítsük előnyben a tűlevelűeket, mert a lombhullatók télen nem tudják kellően betölteni funkciójukat.
Erőteljes janggal bíró növények: fűzfa, orgona, pünkösdi rózsa, kamélia, aranyeső, cseresznye, krizantém, orchidea, bambusz
Erőteljes jinnel bíró növények: jázmin, mandula, őszibarack, kajszibarack, magnólia, rododendron, rózsa.

Tűztövis

A tűztövis és a lótusz mindkét energiát magában hordozza, ezért bárhova telepíthető.
Lehetőleg kerekded koronájú fát válasszunk, a levelek és az ágak felfelé irányulóak legyenek. A lelógó ágú fák, mint pl. a szomorú fűz, gyászos és nyomasztó hangulatot árasztanak. Kedvezőtlen a ház előtt lévő, törzsében kettéváló fa, mert ez válást jelképezhet. Segítség, ha az egyik főágat lefűrészeljük.