Kolibri kertészet
  • 0

A növények színei

Az, amit színnek nevezünk, nem más, mint különböző hullámhosszúságú fény. Minél rövidebb a hullámhossz, annál melegebb a fény. A különböző színeknek tehát más és más az energiája, ennek alapján különböző hatással vannak ránk fizikailag és pszichikailag egyaránt.

A növények színei

A színek az anyagcserénket és az idegi működésünket is éppúgy befolyásolják, mint a hangulatunkat és a kedvünket.
A kertben a színeket két részre oszthatjuk: egyrészt a növények különböző árnyalataira, másrészt a föld, a kövek és a burkolóanyagok szürkés, sárgás, barnás árnyalatai. A bútorok és a dísztárgyak további színeket visznek a kertbe.
A kínai mesterek szerint a piros szín energiája férfias és ezért a janghoz tartozik, míg a kék szín energiája nőies, így a jinhez tartozik. A sárga a föld elem, így a jin és a jang közötti átmenet képviselője. A zöld a közvetítő szín, amely minden vonatkozásban egyensúlyt teremt. A zöld a fény (sárga) és a sötétség (kék) közötti szín, valószínűleg ezért hat ránk olyan megnyugtatóan.
 

Az európai kerteket inkább a vidám tarkaság jellemzi, de hosszú távon ez nem hat ránk megnyugtatóan, inkább rendezetlenül és zavaróan. Sem a szemünket, sem a szellemünket nem nyugtatja meg.

 

A kínai kertépítészek ezzel szemben igen tartózkodóak a különböző alakú növényfajok és a különböző színű virágok kiválasztásában. A kínai kert nem pompázik a szivárvány minden színében, lemond az olyan hatásokról, amelyek túl akarják szárnyalni a természet eleve adott színeit.

Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy kertünk egyhangúan legyen kialakítva. Ellenkezőleg: ügyeljünk arra, hogy a színükben egységes kertrészekbe kontrasztszínekkel mindig ellentétes hangsúlyok is kerüljenek, ami sajátos feszültséget ad a kertnek. Így például fehér virágú évelők között jól mutat valamilyen kék virág, legyen az alacsony növésű harangvirág, magas szarkaláb vagy harangláb. Legjobb, ha kedvenc színünk uralkodik kertünkben, de figyeljünk arra, hogy a különböző árnyalatok más-más hatással vannak a hangulatunkra, ezért ennek megfelelően helyezzük el ezeket a növényeket a kertben. A kék például, amely hűvös szín és a vízre emlékeztet, megnyugtat ha idegesek vagyunk, pihentető a hatása, ezért melankolikus hangulatba kerülünk tőle. Ezért a kék színű virágokat a kert nyitottabb részére ültessük. Másrészt viszont a sárga, amely erősen világító szín, a napot idézi, és jókedvre derít, serkentőleg hat és új energiával tölt fel. A sárga tehát a tavaszi kertbe vagy a játszóhelyek mellé való szín.