Kolibri kertészet
  • 0

Szabadgyökerű facsemeték ültetése

Amíg a helyet előkészítjük, a csemeték gyökerét gondosan takarjuk be. Ezzel napos vagy szeles időben is elkerüljük a kiszáradást.
 

Szabadgyökerű facsemeték ültetése

Próbáljuk bele a fát a gödörbe. A gödör akkora legyen, ha majd betemetjük a csemetét, ugyanolyan magasan takarja  be    a törzs alját a föld, mint a faiskolában.

Emeljük ki a fát a gödörből, és üssünk le 45 cm mélyen egy karót. Ez legalább kétszer olyan vastag legyen, mint a törzs, és kb. annak harmadáig érjen a föld felett.

A gödörből kitermelt földbe keverjünk egy vödör szerves anyagot. Tőzeget és csontlisztet is adjunk hozzá.

Helyezzük a fácskát a gödörbe, és szórjunk rá egy kevés finom földet, majd mozgassuk a törzset néhányszor ide-oda, hogy a föld a gyökerek közé is bekerüljön.

Félig töltsük fel a gödröt, majd tapossuk meg úgy, hogy a gyökerek biztosan álljanak, de még ne legyenek összepréselve. Rakjuk vissza a maradék földet és ismét tapossuk meg.

Rögzítsük a törzset a karóhoz. Ehhez használhatunk fakötöző szalagot, vagy nyolcas alakban a karóhoz illetve a törzshöz rögzített kötözőmadzagot.

Közvetlenül ültetés után terítsünk a fa köré mulcsréteget érett komposztból vagy istállótrágyából, hogy a felület ne száradjon ki, s hogy ezzel a gyomokat is elnyomjuk