Kolibri kertészet
  • 0

Nincsen nyár bazsalikom nélkül

A bazsalikom az egyik legkedveltebb konyhai fűszernövény. Az édes-borsos ízű genovai bazsalikom mellett ismert még az apró levelű görög bazsalikom is, amelyet leggyakrabban grillezett zöldségekhez és halakhoz használnak. Különlegességnek számít az Ázsiából származó citrom, ánizs vagy fahéj aromájú változat. A bordó levelű fajta salátákban a legmutatósabb.

Nincsen nyár bazsalikom nélkül

 

A bazsalikom egyéves növény, magról könnyen nevelthető. Vessük el a magokat közvetlenül az ágyásba vagy cserépbe napos helyre. Társnövényei lehetnek a paradicsom, spárga, futóbab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kínai kel, leveles kel, uborka, cukkíni, édeskömény. A rutával nem kedvelik egymást, egymás mellé ültetve nem fejlődnek kielégítően. Ha kertünkben gyakran előforduló vendégek a meztelen csigák, akkor inkább vessük a bazsalikomot cserépbe vagy a balkonládába, mert a csigák kedvelt csemegéje. Ne ültessük a bazsalikomot túl sűrűn, mert könnyen megfertőzheti a szürkepenész (Botrytis), ajánlott tőtávolság 20 cm. Érdemes közvetlenül virágzás előtt szedni, mert ekkor a legintenzívebb a levelek aromája.

Amíg a virágzás bekövetkezik, a hajtáscsúcsokat csípjük le mindig egy levélpár fölött, így a levélhónaljból 2 új hajtáspár fog megjelenni, ezáltal elősegíthetjük a bokrosodást. Virágzás után a levelek rágóssá válnak, ízük fanyar lesz. A bazsalikomot érdemes zölden felhasználni, mert szárítva és fagyasztva is sokat veszítenek különleges, intenzív aromájából.

Az aroma megőrzésének egyik hasznos módja a bazsalikomolaj készítése, a leveles bazsalikom hajtást 2 hétre olajba áztatjuk. Ezután távolítsuk el az ágacskákat, mert szétmállnak a levelek. Gyakran készítenek a bazsalikomból pestót (pikáns olasz szósz).

 

 

 

Gyógyhatásai:

 

A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától, idegerősítő. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre, csípésekre alkalmazzák.

 

Képek forrása : Pinterest