Kolibri kertészet
  • 0

Konténerkertészkedés a balkonon

A konténeres kertészkedés nem jelenhet gondot egy kezdő kertésznek sem ha van pár négyzetméternyi terasza vagy tetőkertje. Mivel a cserepekbe ültetendő növényeket évszakonként változtathatjuk, nem tudjuk elrontani sem.

Konténerkertészkedés a balkonon

 

Kipróbálhatunk furcsa de eredeti, esetleg meghökkentő összeültetéseket, de szelídebb megoldásokat is alkalmazhatunk. Kompozíciónkkal felidézhetjük a nagymama egykori verandáját, de modern megjelenésű balkont is kialakíthatunk növényválogatásunkkal.

Mielőtt belekezdenénk, érdemes megvizsgálnunk a területre eső fénymennyiséget, lehetőleg minden napszakban, évszaktól függően. Árnyékosabb teraszra árnyéktűrő növényeket válogassunk, mint például az árnyékliliomok (Hosta), tűzgyöngyvirágok (Heuchera), hunyorok, páfrányok, hortenziák. Fontos, hogy a stabilitás megtartása érdekében, ne sok kicsi, hanem egy nagyobb konténert válasszunk. Ha magasabb kompozíciót tervezünk, pl. egy kisebb cserjével vagy magasabb díszfűvel, érdemes nehezebb cserepet választanunk, pl. terracotta vagy beton anyagból, nehogy egy erősebb vihar kárt tegyen benne.

A cserép méretétől függően 1, illetve 3 fókuszpontot válasszunk, és közé ún. töltőnövényeket ültetünk.

A tárolóedényeknek nem kell egyforma anyagúnak lenniük, sőt, a mozgalmasságot erősíti, ha más méretűt illetve anyagút választunk, de érdemes ismétlődő elemeket alkalmaznunk, azaz minden cserépbe csempésszünk be legalább egy ugyanazon növényfajt a kompozíció egységbe foglalása érdekében.

Ne felejtsük el, hogy minden konténerünknek, dézsánknak vízelvezető lyukkal kell rendelkeznie a víz pangásának elkerülése érdekében. A víz pangása gyökérrothadáshoz vezet.

A növényválasztásnál fontos szempont, hogy a nagyobb levelű fajtákat preferáljuk az apróbb levelűekkel szemben, mert a levél is a színkompozíció részét képezi, ezért ne csak a növény virágára, hanem a levelére és a habitusára is nagy gondot kell fordítanunk a fajtaválasztásnál.

Megpróbálkozhatunk gyógynövények, fűszernövények, esetleg zöldségek konténerben való termesztésével, de ez már nagyobb szakértelmet kíván meg tőlünk a tápanyag utánpótlás és öntözés tekintetében.

Ha úgy döntünk, hogy nem egynyári virágokat, hanem évelőket ültetünk konténereinkbe, akkor ezeket az évelőket ősszel kiültethetjük a virágágyásba. Ebben az esetben hosszan virágzó évelőt, levelével díszítő fajtákat válasszunk, pl. napos teraszra törpe rózsákat, fűféléket, varjúhájakat (Sedum). Árnyékosabb fekvésbe árnyékliliomokat (Hosta), tűzgyöngyvirágokat (Heuchera) vagy törpe örökzöldeket. de kombinálhatjuk is az évelőket egynyáriakat, pl. törpe örökzöldek közé ültethetünk petúniákat egy árnyékosabb területre.

A konténeres kertészkedésnél elengedhetetlen a tápanyag utánpótlás, ennek két módját választhatjuk, vagy eleve ültetéskor lassan felszabaduló bioműtrágyát keverünk az ültetőközegbe vagy ennek folyékony formáját adagoljuk az öntözővízhez minden locsolás alkalmával, az adagolás szabályait betartva. Ne feledjük, hogy konténerünk hamarabb kiszárad, mint egy kerti ágyás, emiatt - főleg nyáron - elengedhetetlen a napi 1-2 alkalommal való öntözés. Ha elfoglaltságaink miatt ezt nehezen tudjuk megoldani, érdemes lesz beszereznünk egy automata csöpögtető rendszert, ami elvégzi helyettünk a locsolást. Választhatunk olyan konténert is, amibe beépített vízadagoló található, így könnyebben hozzájutnak növényeink az éltető vízhez.