Kolibri kertészet
  • 0

Kertünk dísze: a pad

Ha szeretnénk terebélyes, idős fák árnyékában üldögélni, vagy csak egyszerűen hűsölnénk egyet a kertben a nyári tikkasztó melegben, érdemes készítenünk vagy beszereznünk egy padot, melyet akár a fa közvetlen közelébe is tehetünk. Érdemes olyan anyagból készült padot választanunk, mely dacol az időjárás viszontagságaival és még mutatós is, így padunk a kert dísze lehet.

Kertünk dísze: a pad

 

Ki ne szeretne csodálatos panorámában gyönyörködni a kertben eltöltött idő alatt? Ha nincs olyan szerencsénk, hogy egy hegyoldali présház tulajdonosai vagyunk, ne csüggedjünk, szép kertet kevés munkával, kis időráfordítással mi is könnyedén létrehozhatunk. Fontos azonban az is, hogy a számunkra megfelelő padot válasszuk ki, ami stílusában és anyagválasztásában illik kertünkbe, és ízlésünknek is megfelelő. Hosszú életű legyen, ne kerüljön sokba, és nem árt a kényelmi kategóriáknak is megfelelnie.

Számos típusú kerti pad van, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A fából készült padok mindegyike jól mutat a kertekben, sőt, még a kivitelezésük sem nehéz. Ha úgy döntünk, hogy barkácsolásba fogunk, célszerű a háttámla nélküli padokban gondolkodni.

Sokan vásárolnak fémből készült padokat, mert úgy gondolják, jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, de valójában kényelmetlenebbek és nem is illenek minden kerttípusba. De valóban strapabíróbbak mint a fából készült társaik. Vásárlás előtt mindenképpen ki kell próbálni mindkét típust.

Fontos, hogy szót ejtsünk a betonból készült padokról is, melyek nagyon szépen illeszkednek a hagyományos kertstílusokba a virágok és fák közé, és ha barkácsolni támad kedvünk, könnyedén elkészíthetők. Legnagyobb előnyük, hogy kevés anyagi ráfordítást igényelnek, hátrányuk lehet viszont, hogy hidegek és nehezen mozdíthatók. A betonpad általában ott marad, ahová első alkalommal helyezik.

Léteznek olyan padok is, melyekben különféle kerti kellékeket és eszközöket, cipőket tárolhatunk. Ha ilyen pad mellett tesszük le a voksunkat, érdemes azt a házhoz közel elhelyezni.

Ha vásárolni fogjuk a padot, figyeljük arra, hogy ne legyenek rajta repedések, mert a repedéseken beszivárog a hó, víz és ott további károkat okoz. A repedéseken túl vegyük figyelembe, hogy a fém padon ne legyenek kiálló, szúrós részek, melyek kárt tehetnek bennünk vagy a ruhánkban, illetve ne legyenek rajta rozsdás részek.

Padunk helyének kiválasztásakor azt kell eldönteni, hogy milyen szerepet szánunk neki. Gyönyörködni szeretnénk kellemes nyári estéken színpompás virágainkban vagy csak egyszerűen megpihennénk a veteményeskertben végzett fárdtságos munka után. Fontos még azt is megfigyelni, hogy mikor vetődik árnyék az adott területre, illetve olyan helyre ne helyezzük a padot, ahová nyáron hétágra süt a nap. Fenyő alá sem érdemes padot tenni, mert a fáról lecseppenő gyanta kárt tehet a ruhánkban vagy a padra helyezett párnákban. Érdemes olyan kerti ösvények mellé helyezni ülőalkalmatosságunkat, ahol kicsit sárosabb időben is könnyedén megközelíthetjük.

forrás pinterest

Viszont ha nyugalmat és csendet szeretnénk, a kert legeldugottabb helyére bujtassuk padunkat, ahol elcsendesedhetünk egy fárasztó és hosszú nap végén. Szerencsések vagyunk, ha kertünk méretéből adódóan több pad is elfér benne. Fontos, hogy ezek stílusukban illeszkedjenek egymáshoz és a kertünkhöz is. Ha kisebb vagy könnyebben mozgatható padot választunk, kipróbálhatjuk, hogy egy adott helyen betölti-e a neki szánt funkciót. Mert ha nem használjuk ki kellőképpen, áthelyezhetjük egy másik kertrészbe. Mindenképpen olyan padot válasszunk, ami hosszú ideig szolgál minket, és sok örömünk telik benne.

 

Képek forrása: Pinterest