Kolibri kertészet
  • 0

Apró kincsek lapos edényekben

A tálakban és az alacsony teknőkben virítanak a legszebben az alpesi és a virágszőnyeget alkotó növények, illetve az alacsony növésű hagymások. A kövirózsával borított alacsony tálkák homogén együttese a terasz meghatározó díszítőelemévé válhat.

Apró kincsek lapos edényekben

 

Az alpesi növények, mint pl. az alpesi szegfűfélék (Dianthus alpinus, D. delthoides, D. neglectus) jól fejlődnek a sekély edényekben. A kövirózsa, a kúszó kakukkfű és egyéb, párnát képező, talajhoz simuló, virágszőnyeget alkotó fajok finom színárnyalatú leveleikkel szintén illenek a lapos edényekbe, ahol szép halmocskákat, levélrózsákat és talajtakaró szőnyeget képezhetnek.

A széles és sekély, négyszögletű vagy kerek agyag hajtatóedények tetszetős és ideális tartói a tavaszi hagymásoknak, mivel kicsik és könnyűek, nem okoz gondot közelebb vinni őket a házhoz, amint a virágok nyílni kezdenek.

A rövid szárú hagymások, mint pl. a sáfrány és a törpe nőszirom egyszínű, sűrűn beültetett, lapos cserépben kis ékszerdobozként hatnak - így a recéshagymájú nőszirom kék és bíbor virágú alakjai vagy a sárga virágú török nőszirom. A kék nefelejcstengerből kiemelkedő tulipánok is kitűnő tavaszi szín-hangulatot idéznek elő éppúgy, mint a törpe-sokvirágú praestans tulipánok együttese.

A tavaszi hagymások elvirágzása után a cserepekbe finom rózsaszín vagy fehér, kerek levelű ciklámen kerülhet, előre gondolva az őszi és a téli kopárabb időkre.