Kolibri kertészet
  • 0

Ánizs

Egyéves, 30-50 cm magas növény. Szára nem ágazik el, felálló. Virága fehér színű. A Földközi tenger vidékéről származik, már a fáraók idejében használták. Napos helyet, tápanyagban dús talajt igényel. Melegigényes, tehát ne vessük túl korán. Vontatottan kel, ezért a friss vetést tartsuk gyommentesen! Termése augusztus-szeptemberben érik, amikor a szár és a termések sárgulni kezdenek. Magját az édesiparban sütemények, likőrök (a görög raki, bolgár masztika) ízesítésére használják. Szélhajtó, nyálkaoldó (köptető készíthető belőle), emésztést serkentő hatású.
A termék nem elérhető

(Pimpinella anisum)

Vetés: március közepén 20-25 cm-es sortávolságra. Kelése vontatott. Magját augusztusban-szeptemberben kezdhetjük szedni. Többszöri szedést igényel, folyamatosan érik.

Felhasználás: magját emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, nyálkaoldó, tejelválasztást serkentő teakeverékekben használjuk. Édességek, likőrök ízesítésére is használjuk.

A fűszer- és gyógynövények sok illóolajat tartalmaznak, ezért napos, meleg helyet igényelnek. Egy kis balkon ládában, cserépben is termeszthetjük legtöbbjüket, így egész éven át friss, illatos fűszerrel ízesíthetjük ételeinket. Fűszereket száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor őröljük meg, így az aromáját illat, és ízanyagokat jobban ki tudja fejteni. A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javíthatják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosítását is.

Kiszerelés: 2 g

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!