Kolibri kertészet
  • 0

A megfelelő sövénynövény kiválasztása

Minden kertész védettséget szeretne élvezni a külvilágtól és az erős széltől. Ennek megvalósítására több lehetőségünk is van: a sűrű kerítés, természetes vagy nyírott sövény, valamint drótkerítésre futtatott kúszónövény ültetése.

A megfelelő sövénynövény kiválasztása

 

Aranyvessző sövény

A döntést nagymértékben befolyásolja a rendelkezésünkre álló hely. Ha kertünk kicsi, a sövénynek már nem elég a hely, így célszerűbb kerítést vagy falat építeni. De gondolnunk kell arra is, hogy a fal is zavarja a levegő szabad áramlását, ez a kertben fagyzug kialakulásához vezethet.

A sövény a legjobb szélvédő létesítmény, lelassítja az erős szelet, megszűri, de nem akadályozza meg a hideg levegő kiáramlását a kertből. Ha nincs helyünk a sövény számára, telepítsünk az oszlopokra feszített drótkerítés mellé futónövényt.

 

Babérmeggy sövény

A megfelelő sövénynövény kiválasztása:

A sövényeket két csoportba sorolhatjuk: egyikük a rendszeres nyírást igénylő sövény, a másik a természetes habitusú növények csoportja.

 

A nyírott sövények helyigénye vágással korlátok között tartható. Éppen a díszkertek kötetlen természetességgel burjánzó növényei mögött mutat jól pl. a nyírott hamisciprusok (Chamaecyparis lawsoniana), a tiszafa (Taxus baccata), vagy a babérmeggy (Prunus laurocerasus) nyugodt háttere.

 

A természetes növekedésű, nyíratlan sövények sokkal terebélyesebbek, ezért nagyobb helyet igényelnek. Legtöbbjük esetében mindkét oldalon egy-két méteres sávot kell erre a célra hagyni. Ezek a sövények viszont gazdagon virágoznak.

Erre a célra majdnem minden magasra növő cserje megfelel: aranyvessző (Forsythia), tűztövis (Pyracantha), gyöngyvessző (Spirea), jezsámen (Philadelphus coronarius) stb. A tüskés növények, mint pl. a borbolyák segítenek az állatokat távol tartani a kerttől.

 

Magyal sövény

A sövény telepítése:

Fontos hogy a sövény minél előbb hatékony védelmet nyújtson. A talajt alaposan elő kell készíteni, hogy a növények gyorsan fejlődésnek indulhassanak.

Feszítsünk ki zsinórt a sövény vonalának megfelelően, és ássunk ennek mentés legalább 60 cm mély és 90 cm széles árkot. Az alján lévő földréteget alaposan lazítsuk fel.

Hordjunk az árokba 7-10 cm komposztot vagy istállótrágyát, erre rakjunk egy kis földet, majd ismét szerves anyag következzen. Az egészet töltsük fel földdel, majd hintsük meg szaru-, és csontliszttel. Hagyjuk a talajt kb. két hétig ülepedni.

Konténeres növények elültetése előtt óvatosan lazítsuk meg azokat a gyökereket, amelyek a cserép alján nőttek. A megadott távolságnak megfelelően (ld. alsó táblázat) ültessük el a növényeket. Elültetés után alaposan locsoljuk be a sövényt.

 

A sövények ápolása:

Az örökzöldek telepítése után nagyon fontos, hogy alattuk a talaj felszínét vékony mulcsréteggel takarjuk. Ellenkező esetben télen az átfagyott talajból a gyökerek nem képesek vizet felszívni, a kis növények teljesen kiszáradhatnak.

 

Nyírott sövénynek alkalmas cserjék:

 

Hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana): tőtávolság 70 cm, max. magasság 12 m

Leyland-ciprus (Cupressocyparis leylandii): tőtávolság 70 cm, max. magasság 14 m

Tiszafa (Taxus baccata): tőtávolság: 50 cm, max. magasság 5 m

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna): tőtávolság 30 cm, max. magasság 9 m

Babérmeggy (Prunus laurocerasus): tőtávolság 70 cm, max. magasság 6 m

Magyal (Ilex aquifolium): tőtávolság 90 cm, max. magasság 7 m

Fagyal (Ligustrum ovalifolium): tőtávolság 30 cm, max. magasság: 5 m

Vérbükk (Fagus silvatica atropurpurea): tőtávolság 50 cm, max. magasság 12 m

Tűztövis (Pyracantha sp.): tőtávolság 80 cm, max. magasság 4 m

Örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens): tőtávolság 60 cm, max. magasság 5 m

 

Természetes sövénynek alkalmas cserjék:

 

Borbolyák (Berberis sp.): tőtávolság 60 cm, max. magasság 3 m

Gyöngyvesszők (Spirea sp.): tőtávolság 60 cm, max. magasság 2 m

Loncok (Lonicera sp.): tőtávolság 60 cm, max. magasság 3 m

Orgona (Syringa vulgaris): tőtávolság 60 cm, max. magasság 4 m

Jezsámen (Philadelphus coronarius) tőtávolság 60 cm, max. magasság 4 m

Mahónia (Mahonia aquifolium): tőtávolság 80 cm, max. magasság 2 m

Kecskerágó fajták (Euonymus sp.): tőtávolság 60 cm, max magasság 1,5-2 m

Smaragdtuja (Thuja occidentalis Smaragd): tőtávolság 70 cm, max. magasság 16 m

 

 

Gyöngyvessző sövény

Metszés:

Némely növényt, pl. a galagonyát (Crataegus sp.), a turkesztáni szilt (Ulmus pumilla var. arborea) vagy a fagyalt (Ligustrum ovalifolium) közvetlenül ültetés után vissza kell vágnunk. Ez azért fontos, mert így érhetjük el, hogy a növény alulról kezdjen el hajtani és szép sűrű legyen. A tűlevelűekből kialakított sövényt csak akkor kezdjük el nyírni, amikor azok már elérték a végleges magasságukat. A csúcshajtások eltávolítása megakadályozza a növény további felfelé növekedését.  Az oldalhajtásokat késő nyáron vágjuk vissza. Ez az időszak minden lassan növő örökzöld sövény esetében megfelelő, de a gyorsan növőket, mint pl. a fagyalt, az egész növekedési időszak alatt metszeni kell.

A sövény alján összegyűlő leveleket, fűcsomókat távolítsuk el, mert megakadályozzák a gyökerek szellőzését, emiatt fertőzés ütheti fel a fejét, valamint a kártevők számára is ideális fészket nyújt, ahol könnyen kitelelhetnek. Emiatt ősszel a sövény alatt rendszeresen tisztítsuk meg a talajt.

 

Ajánlott növények:

 

Sövénynövények