Kolibri kertészet
  • 0

Zöldségfélék kártevői - Levélzöldségek

Karola 2022. október 19.

Levéltetvek

Tünetek:
A növény fejlődése lelassul, kiterjedt fertőzésnél a hajtások elfonnyadnak és összekunkorodnak. A tettes a 2 mm hosszú, fekete színű répalevéltetű (Aphis fabae), amely nedveket szívogat a zsenge levelekből és szárakból, legyengítve ezzel a növényt.

Zöldségfélék kártevői - Levélzöldségek

Érintett növények:
A legtöbb dísznövény és zöldségféle.
Védekezés:
A fertőzött területet haladéktalanul kezeljük levéltetűirtó spray-vel. Eredményt érhetünk el a fokhagyma és a csalánfőzettel is.


 

Káposzta-bagolylepke

 

Tünetek:
A megtámadott növények levelein különböző méretű lyukak jelennek meg, amelyeket sárgásbarna vagy zöld hernyók rágnak. A kártevők a káposztafejek belsejébe és befúrják magukat, és az ürülékükkel beszennyezett zöldség fogyasztásra alkalmatlanná válik.
Érintett növények: káposztafélék, vajrépa
Védekezés:
Távolítsuk el a petéket és a hernyókat a levelek fonákjáról. Használjunk rovarirtó szert.

 

Káposztalégy

 

Tünetek:
A káposztalégy (Phorbia brassicae) nyüvei befúrják magukat a káposztafélék gyökereibe, amelytől azok lyukacsossá válnak és elszíneződnek. A növény elgyengül, növekedése lelassul, és a levelei meleg időben elfonnyadnak. Súlyos fertőzés esetén a növény elpusztul. A légylárváknak rendszerint az első nemzedéke károsítja a gyökereket, a többi a növény föld feletti részeit veszi célba.
Érintett növények: káposztafélék
Védekezés:
Vetésforgó alkalmazásával pusztítsuk el az áttelelő lárvákat. Ültessünk a káposzta közé hagymát – a szaga elriasztja a legyeket. Mivel a légy a talajszinten rakja le a petéit, a szárak töve köré illesztett „káposztagallér” megakadályozza a lárvákat abban, hogy hozzáférjenek a gyökerekhez. Adjunk a növényeknek folyékony csalánlét, amely a káposztafélék ellenálló képességét javítja mindenféle kártevővel és betegséggel szemben.

 

Káposztalepke (Pieris brassicae)

 

Tünetek:
Kicsipkézett, lyukakkal teli levelek, a káposztafejek belsejében kirágott járatok jelzik a kártevők útjait. A tettesek a káposztalepke hernyói, amelyek akár a teljes káposztaágyást is elpusztíthatják, általában csak a levélereket hagyják meg.
Érintett növények: az összes káposztaféle, beleértve a kelbimbót és a brokkolit is.
Védekezés:
A fertőzés első jelére lépnünk kell, mielőtt a hernyók túl nagy kárt tesznek.
Alkalmazzunk rotenont (derriszt) tartalmazó rovarirtó szert, természetes piretrint vagy Bacillus thuringiensis- permetet. Az összes fellelhető petét semmisítsük meg.

 

Zellerlégy

 

Tünetek:
A zellerlégy (Eulia heraclei) fehér lárvái a leveleken aknáznak, amelytől azokon barna foltok jelennek meg. A lárvákból később barna báb lesz. A megtámadott levelek fonnyadni kezdenek, kiszáradnak, a letört levélnyél kesernyés ízű.
Érintett növény: halványítózeller
Védekezés:
Az érintett leveleket szedjük le és semmisítsük meg. Permetezzünk derrisszel vagy piretrinnel. A növényeket trágyázzuk híg csalánlével, hogy javuljon az ellenálló képességük.

 

Cikórialégy

 

Tünetek:
Apró, fehér kukacok, a cikórialégy (Ophiomya pinguis) lárvái aknáznak a levelekben és néha a levélnyelekben. A megtámadott növényi részek fonnyadni kezdenek és elszáradnak.
Érintett növény: cikória
Védekezés: a megtámadott leveleket szedjük le és semmisítsük meg. Permetezzük a növény lombját rovarirtó szerrel.

 

Káposzta gyökérgolyva

 

Tünetek:
A gyökerek megduzzadnak és deformálódnak. Okozója a Plasmodiophora brassicae nevű talajlakó nyálkagomba, amely behatol a növénybe és daganatokat okoz. Meleg időben a levelek sárgulása, fonnyadása figyelhető meg. A tünetek hasonlók a gubacsbarkó kártételéhez. A daganatokból kiszóródó spórák akár tíz évig is a földben maradhatnak és még mindig aktívak.
Érintett növény: az összes káposztaféle
Védekezés:
A betegség évenkénti ismétlődését legkönnyebben vetésforgó alkalmazásával előzhetjük meg. A fiatal növényeket kiültetés előtt kezeljük golyva elleni szerrel. A fertőzött növényeket égessük el. Mivel a gomba erősen savanyú talajban tenyészik, meszezzük az ágyást, azonkívül mélyásással és bőséges mennyiségű humusz beforgatásával javítsuk a vízáteresztő képességét is. A termesztésre vásárolt káposztafélék elültetése előtt ellenőrizzük, hogy a gyökereik egészségesek-e.

 

Hamvaspenész

 

Tünetek:
A leveleken, a virágokon és a hajtásokon halványszürke penészbevonat keletkezik, és alatta az érintett növényi részek elsárgulnak. Hűvös, nyirkos időben a tünetek súlyosbodása figyelhető meg.
Érintett növények:
Articsóka, káposztafélék, zeller, póré- és vöröshagyma, paraj, zöldsaláták
Védekezés:
A fertőzött növényi részt égessük el, majd permetezzük a növényt bordói lével. Ezzel kiküszöbölhetjük ennek a gombás betegségnek a kialakulását, illetve megakadályozhatjuk továbbterjedését. Alkalmazzunk vetésforgót, ne telepítsük zsúfoltan a növényeket, üvegházban csökkentsük a páratartalmat és locsoláskor ne érje víz a leveleket.

 

Levélmozaik-vírus

 

Tünetek: a fertőzött leveleken sárga vagy halványzöld foltok jelennek meg. A növény elsatnyul, deformálódik, végül elpusztul. A vírust a levéltetvek számos faja terjeszti.
Érintett növények: saláta, bab, uborka, borsó
Védekezés:
A beteg növényeket semmisítsük meg. A veteményt permetezzük növényvédő szerrel a vírushordó levéltetvek távoltartása érdekében.

 

Hagymamoly

 

Tünetek:
A megtámadott leveleken először világosbarna foltok, majd apró lyukak jelennek meg. A kifejlett hagymamolynak (Acrolepiopsis assectella) fehér mintás barna szárnya van. Ez a kártevő tavasztól őszig aktív a kiskertekben.
Érintett növények: az összes hagymaféle
Védekezés:
A póréhagymák közelébe ültessünk sárgarépát és zellert, ezek távol tartják a hagymamolyokat. Súlyosabb fertőzöttség esetén permetezzük növényeinket rotenont (folyékony derriszt) tartalmazó szerves rovarirtó szerrel.

 

Viaszos pajzstetű (gyapjas pajzstetvek)

 

Tünetek:
A viaszos, zöldes levéltetvek támadásait a levelek elszíneződése jelzi, később a növény elfonnyad és tönkremegy.
Érintett növények: alma, káposzta, turbolya, szilva, retek, vajrépa
Védekezés:
Ennek a parazitának a természetes ellensége a katicabogár, de súlyos fertőzöttség esetén permetezzünk piretrinnel vagy rotenonnal.

 

Hagymalégy

 

Tünetek:
A hagymagumók tele vannak alagútszerű járatokkal, amitől a megtámadott növények termőereje megcsappan, többnyire el is pusztulnak. A tettes a hagymalégy (Hylemya antiqua). Nyüvei befúrják magukat a hagymába, növényről növényre vándorolnak, és akár az egész ágyást is megfertőzhetik.
Érintett növények: hagymák
Védekezés: alkalmazzunk vetésforgót. Permetezzük az ágyást rotenon vagy piretrin tartalmú szerves rovarirtó készítménnyel. A súlyosan fertőzött növényeket égessük el. A fertőzött ágyást télen ássuk fel, ettől a nyüvek a felszínre kerülnek és elpusztulnak. A hagymapalántákat finom lyukú védőháló vagy fátyolfólia alatt neveljük, hogy a légy ne tudjon rájuk petézni.