Kolibri kertészet
  • 0

Zöldségfélék kártevői - Gyökérzöldségek

Karola 2023. január 25.

Gombás levélfoltosság (alternária)

Tünetek:
Az Alternaria nevű gomba hatására a leveleken szürke vagy barna, kerek, többé kevésbé elhalt foltok jelennek meg. A levelek elszáradnak, néha gombatelep alakul ki rajtuk.

Zöldségfélék kártevői - Gyökérzöldségek

Érintett növények: sárgarépa, cikória, burgonya
Védekezés: a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében az érintett leveleket szedjük le és égessük el. A fertőzött növényeket permetezzük mankozeb tartalmú szerrel.

 

Spárgabogár

 

Tünetek: a bogarak és a lárváik lerágják a leveleket. A szárak külső rétegét is lehántják, amitől azok kiszáradnak és sárgásbarna színt öltenek. A kifejlett bogarak fekete szárnyfedőin hat nagy sárga folt van.
Érintett növény: spárga
Védekezés:
A károsítás első jelére permetezzük a növényt és körötte a talajt is rovarirtó szerrel, a kezelést szükség szerint ismételjük meg.

 

Répalégy

 

Tünetek:
A leveleken viszonylag nagy barna foltok keletkeznek. A tettesek a répalégy (Pegomya hyoscyami) apró fehér nyüvei, amelyek a levelekben aknázva jelentős károkat okoznak.
Érintett növények: cékla, paraj és a répafélék
Védekezés:
A megtámadott leveleket szedjük le és semmisítsük meg, a növények lombját permetezzük rovarirtó szerrel, addig, míg a kártevők el nem tűnnek.

 

Muroklégy

 

Tünetek: a karógyökereket szűk járatok lyuggatják szét, a répatest felületén sötét, rozsdabarna sávok jelennek meg. A növény lekókad, kimerül, súlyosabb esetben tönkremegy. A pusztítást a muroklégy (Psila rosae) 7 mm hosszú, sárgásfehér nyüvei okozzák. A kifejlett rovar fényes, fekete testű, áttetsző szárnyú, sárgásbarna lábú légy.
Érintett növények: sárgarépa, zeller, cikória, pasztinák
Védekezés:
termesszünk rezisztens fajtákat. A növényeket finomlyukú hálóval vagy fátyolfóliával védjük. A megtámadott egyedeket semmisítsük meg.

 

Burgonybogár (kolorádóbogár)

 

Tünetek: a levelek tele vannak lyukakkal, súlyos fertőzés esetén a kártevők teljesen lerágják a leveleket. A bogár fekete-sárga csíkos, 1 cm hosszú. A levelek fonákjára petézik. A lárva rózsaszín, fekete pöttyökkel. A kifejlett rovar és a lárva egyaránt óriási pusztítást okozhat.
Érintett növény: burgonya
Védekezés:
A bogarak felbukkanásakor azonnal permetezzünk rovarirtó szerrel!

 

Fonálférgek

 

Tünetek:
A főgyökéren kis, fehér hólyagszerű képződmények vagy nagy sárgásbarna duzzanatok láthatók (az előbbiek a burgonya-fonálféreg, az utóbbi a répa- illetve a gyökérgubacs-fonálféreg esetében). Az alsó levelek megsárgulnak, elhervadnak.
Érintett növények: vöröshagyma, burgonya, paradicsom
Védekezés:
A fertőzött növényeket azonnal semmisítsük meg. A parazitákat távol tarthatjuk a veszélyeztetett zöldségféléktől, ha büdöskéket (Tagetes) ültetünk közéjük. Krumplit, hagymát, paradicsomot legalább 5 évig ne telepítsünk az érintett ágyásba.