Kolibri kertészet
  • 0

Izsóp

12 cm-es cserép
(Hyssopus officinalis) Őseink nagyra becsült fűszernövénye az izsóp. A 17. században sebkötözésre használt növény napjainkra elfeledetté vált, pedig virágai kertünkbe csábítja a méheket, mentaízű hajtásai pedig nem mindennapi zamatot adnak az ételeknek amellett, hogy gyógyhatású főzetek készítésére is alkalmazhatók. Télálló, évelő törpecserje, a mediterrán hegyekben őshonos, száraz, köves talajon tenyésztik. Nálunk napos, jó vízáteresztésű, laza talajon termesztve fagytűrő.
1 350 Ft

Raktáron

Közismert jó köhögéscsillapító, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása, de alkalmazzák izzadáscsökkentőként is. Toroköblögető szerként rekedtség, fogíny és torokgyulladás kezelésére használják. Hörghurutos bántalmak esetén is ajánlott fogyasztása. Száraz köhögés esetén gyakran használják gargarizálásra.

 

Hörghurutra: A teáskanálnyi szárított és összevágott izsópfüvet 3 dl vízben felforralunk, majd 10 perc után leszűrünk. Gyomor- és bélpanaszokra fogyasszuk.

 

Menstruációs görcsök enyhítésére:

 

Izsópos kakukkfűtea

 

20g izsópfű

20g kakukkfű

20g pemetefű (Marrubium vulgare)

20g orbáncfű (Hypericum calycinum)


A gyógynövényeket összekeverjük. Vizet forralunk és a keverékre öntjük (1/4 l, 2 teéskanál kevrékhez), majd 5 percig állni hagyjuk. Naponta 2 csészével igyunk belőle.

 

Fűszerként: Előszeretettel használják sültekhez, salátákhoz és túróhoz ízesítőként.

 

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!