Kolibri kertészet
  • 0

Ánizs

(Pimpinella anisum) A Földközi-tenger mellékéről származik, az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. Hatásai: Köptető, enyhe görcsoldó, szélhajtó, fertőtlenítő, nyálkaoldó, ízesítő, emésztést elősegítő , nyugtató, élénkítő hatású. Légutakban elősegíti a váladék kiürülését, ezért főként asztmásoknak javallt. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. A gyermekgyógyászat számára nélkülözhetetlen szélhajtó. Gátolja a baktériumok fejlődését,szélhajtó, görcsoldó és fertőtlenítőszerként. Szürkés színű termését használjuk ízesítőként.
A termék nem elérhető

Az ánizs nagyon alkalmas letapadt váladék, a hurut föllazítására, ezért köptetőként is használhatjuk. Jellemzően kellemes illata a köménymagra emlékeztet, bár annál erősebb, édesen aromás illatú. Az ánizstermések illóolajat, fehérjét és cukrot is tartalmaznak. Mint fűszert nagyon sokoldalúan használhatjuk. Egyes vidékeken nem ritka, hogy kenyérsütésnél, sós süteményeknél is használják. Különböző italokat, likőröket is készítenek belőle (pl: görög ánizslikőr -úzo).

 

Ánizs tea készítése:

Egy csésze fölforralt vízbe 3 kávéskanál összetört ánizsmagot teszünk, és 20 percig állni hagyjuk.  Kevés mézzel ízesítjük. Ez a tea a szoptatós anyák tejelválasztását is serkenti.
 

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!