Kolibri kertészet
  • 0

Víz a kertben

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy amikor folyóvíz mellett kirándult, élénkebbnek, jókedvűbbnek érezte magát. Ez persze a nyugalom miatt is lehetséges,

Víz a kertben

de ne felejtsük el azt sem, hogy a mozgásban lévő víz súrlódást, és ezzel elektromágneses sugárzást hoz létre, amely vonzza a csít. Ezért a feng shui előszeretettel használja a vizet, mint frissítő, élénkítő elemet. Minél erőteljesebb mozgásban van a víz, (pl. egy vízesés), annál több csít vonz. Ezért főleg a gazdagság területén ajánlatos szökőkutat, csobogót elhelyezni, vagy kerti tavat létesíteni (Ez a lakásban is éppúgy érvényes).

Szökőkút

Ha van már kerti tavunk, akkor helyezzünk el benne egy kis szökőkutat vagy vízköpőt, hogy felélénkítse a tó egy részét. De csak egy részét, legyen nyugodt terület is, különben felborul a jin-jang egyensúly, és tavunk egy óriási gejzírre fog hasonlítani. A kerti vízforrás a jólétet tükrözi, ezért törekedjünk a víz tisztaságára. A tóba hulló leveleket szedjük ki, a sűrű növényzetet ritkítsuk.
Ha van a tavunkban kisebb vízesés, a víz sodrába ne tegyünk követ, hogy ne szakítsa több kis ágra az egyenletes vízfolyamot.
Soha ne helyezzük tavunkat, szökőkutunkat a ház mögötti terület közepére, azaz a teknősbéka oldalra, mert ez gyengíti a fedezéket. Ennek vonzata pedig életünk területén: bizonytalanság, pénzügyi nehézség lenne. A víz elhelyezésére legalkalmasabb rész a ház két oldalán, vagy a ház előtt lévő terület, mert a csí a főnix területen keresztül természetesen, könnyedén árad be a házba.

Száraz víz

Meg kell még említenünk a taoista vagy zen kertekben található „száraz vizet”, mely nem más mint homokból, vagy apró kavicsokból álló terület, melyen gereblye-szerű eszközzel hullámzó vizet imitáló mintákat rajzolnak. Ezek a minták a vizet igen valósághűen helyettesítik, bár nem vonzanak annyi csít, mint a valódi vizek, mert itt nem súrlódnak a hullámok. Már számos üzletben kaphatók kész zen minikertek tartozékokkal, melyek a lakásban is segítséget nyújtanak a csí aktivizálására.