Kolibri kertészet
  • 0

Változatos somfajták

Karola 2023. október 18.

 A somfajták között bárki megtalálhatja a kertjébe illőt. Előnyben részesíthetjük az álomszép virágokat, a látványosan díszítő fakérget vagy a tarka őszi lombkoronát.

Változatos somfajták

 

fehérsom

Vannak közöttük olyan bokorfajták, melyek alkalmasak szabadon növő sövénynek, mások talajtakaró évelők, megint mások pedig egymagukban válnak a kert díszévé virágaik vagy érdekes növekedési formájuk által. A som minden évszakban szolgál valamilyen látványossággal: tavasszal álomszép virágai nyílnak, nyárra mintás leveleket növeszt, őszre tarkára színeződik, télen pedig szép kérge érvényesül a lecsupaszodott kertben.
 

tarackoló som

Színes kérgével élénkíti a téli, hóval borított tájat például a fehérsom (Cornus alba), a vörös gyűrűssom (Cornus sanguinea) vagy a tarackos som (Cornus stolonifera). Ezek a somfajták mind igénytelenek, napsütötte helyeken ugyanúgy fejlődnek, mint félárnyékban, ráadásul tűrik a mésztartalmú földet is. A fehérsom elérheti akár az 5 méteres magasságot is, és ha évente visszavágjuk közvetlenül a föld felszínéig, új hajtások bújnak ki, melyeknek színe intenzívebb piros.
A legpirosabb színnel a ’Sibirica’ tatársom rendelkezik. Ha melléültetünk egy ’Kesselringii’ fajtát (feketés-barna kéreg) és egy tarackos somot (zöldes-sárga kéreg), olyan bokorcsoportot nyerünk, amely nyáron védettséget, ősszel fantasztikus levélszíneket, télen pedig szép kéregdíszt garantál a kertben. Ha a kert domboldalban fekszik, jó szolgálatot tehet a som, ugyanis gyökerei megakadályozzák a földcsúszásokat.
 

húsos som

Néha már februárban hírül adja a tavasz közeledtét a húsos som (Cornus mas). Az őshonos bokor akár 7 méter magasra is megnőhet. Mivel széltében is terebélyesedik, ezért a házak kertjében legjobb nyírott élősövény formájában alkalmazni.

csillagsom

A már felsorolt robosztus somfajtákon kívül léteznek nemesebb, különlegesebb bokrok is. Ilyenek a szórtlevelű som (Cornus controversa), a virágos som (Cornus florida) és a csillagsom (Cornus kousa). Ezek csodálatosan szép virágzó bokrok, melyek egymagukban érvényesülnek a legjobban. Tökéletesen beillenek például a mocsaras ágyások növényzetébe, ahol a rododendron mellett szépen növekednek.
Savas talajban, ahol nem pang a víz, de a föld egyenletesen nedves, és levegős, félárnyékos helyen érzik magukat legjobban a nemes somfajták. Ha alattuk beültetjük a területet laposan növő talajtakaró évelőkkel, vagy letakarjuk fahánccsal, a föld a gyökér felett friss marad, és megakadályozhatjuk a kiszáradást. A szórtlevelű som 15 cm széles ernyőszerű virágfürtökkel rendelkezik, de már festői szépségű, emeletes növése is elég ok arra, hogy ültessünk a kertünkbe. A virágos som májusban és júniusban teszi közszemlére virágfürtjeit. A virágzás ideje alatt a fa fellevelei szinte teljesen eltűnnek a fehér virágtenger mögött. Végezetül egy érdekesség a somról: jó hírét nagyon kemény és nehezen hasítható fájának köszönheti, amelyet szerszámok és üreges hangszerek készítésére használnak.