Kolibri kertészet
  • 0

Üvegházi kertészkedés

Az üvegház minden kertész számára sok örömöt jelent. A vetési és a szedési időt a mérsékelt vagy hideg vidékeken is hónapokkal megnyújthatjuk, és a hosszabb vegetációs periódussal az éves termésátlagok is emelkednek.

Üvegházi kertészkedés

Gondos tervezéssel bizonyos zöldségeket egész éven át szedhetünk és számos fagyérzékeny növényt átteleltethetünk. Melege és a sok fény módot ad arra, hogy számos növényt magról termesszünk. A növekedés erősebb és egészségesebb, mint az ablakdeszkán. Legjobbak az esélyeink, ha a növények cserepekben vannak, így indulnak a legjobb körülmények közül, és szabadföldben is lendületesen fejlődnek tovább. A saját magvetés lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag minden növényfajt kipróbáljunk. Ráadásul, ha csávázatlan magot vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy növényeink kezdettől fogva vegyszerek nélkül fejlődnek.
Az üvegház tervezésekor gondoljunk arra is, hogy az építmény napos helyre, és a ház közelébe kerüljön a víz, áram és a fűtés egyszerűbb bevezetése érdekében.
Üvegházat számos formában, nagyságban és különféle anyagokból kínálnak a szaküzletek. Természetesen fontos a külleme, de főleg a gyakorlati szempontokat kell szem előtt tartanunk.
 

Télikert

A télikertek biztosan mindig kedveltebbek lesznek, bár nem engednek be annyi fényt, mint egy üvegház, és ezért kevésbé termékenyek, de kevesebb helyet igényelnek, többnyire olcsók és kényelmesen kiszolgálhatók.
Egy kis üvegházban is sok növényt lehet elhelyezni, és például a palántanevelés már a legkisebb helyen is lehetséges. Mégis ajánlatos a lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb üvegházat megvásárolni. Jó ötlet az a konstrukció, ami később bővíthető.
Az alumíniumvázú üvegházak több fényt bocsátanak be, mert tartóelemeik sokkal keskenyebbek. A favázú házak fűtése ezzel szemben olcsóbb, mert a fa maga is tárolja a meleget. Esztétikailag is jobban illeszkednek a biokertbe. A favázat a korhadás ellen rendszeresen kell mázolnunk.
Védőbevonatként sose használjunk kátrányszármazékokat, mert gőzük a növények számára mérgező.
Az optimális fejlődési feltételek érdekében fontos, hogy az üvegház hőmérsékletét pontosan ellenőrizni tudjuk. Ezt megfelelően kiépített szellőztető berendezéssel érjük el. Egy 2x2,5 m-es háznál legalább két tetőablak szükséges.
 

Üvegház

Nagy, jó fényáteresztő üvegházakban a növényeket a földön is nevelhetjük. Kis üvegházban azonban a növényeket a fényhez kell emelnünk. Ezeket a megemelt felületeket nevezzük növényasztaloknak. Körülbelül 1 m magas és 1 m széles fa- vagy alumínium állványok készen vásárolhatók, de kis ügyességgel és kevés költséggel mi is elkészíthetjük.