Kolibri kertészet
  • 0

Új kert kialakítása a feng shui elvei szerint

Viszonylag könnyű a dolgunk, ha új házba költözünk vagy építkezünk, és kertünk még nincs kialakítva. Ha a feng shui elvei alapján akarjuk kertünket kialakítani, akkor már a telek vásárlásakor figyelembe kell vennünk néhány fontos dolgot, melyek hatással lesznek életünk minőségére és közérzetünkre. 

Új kert kialakítása a feng shui elvei szerint

 

A kert egyes részleteinek tudatos kialakítása növeli a kertben a csi mennyiségét és ezáltal kertünk jótékony hatással lesz mindennapjainkra.
Aki ingatlanvásárlást tervez, annak az épületeket, illetve a telkeket kezdettől fogva a feng shui szempontjából kell néznie. Nem ajánlott a felkínált ingatlan megvásárlása, ha ipari létesítmény, villanypózna víztisztító berendezés stb. mellett fekszik. Ha a telek nagy épületek vagy esetleg falak közé van beszorítva. Ha közvetlenül egy forgalmas út, zsákutca végén vagy egy szeles domb tetején fekszik.

Előnyös, ha van a közelben egy patak, folyó vagy egy tó.
Keressen olyan telket az otthona építéséhez, amely megfelel a „karosszék” elvnek. Ha kényelmes karosszékben ülünk, a háttámla és a karfák védelmet nyújtanak, és így biztonságban érezhetjük magunkat. Az otthonunkban is így kellene éreznünk magunkat. Az a telek nevezhető ideálisnak, amelyet hátulról és két oldalról egy fasor vagy esetleg egy domb véd. Előre nézve azonban szép panoráma táruljon elénk: egy tó vagy egy szép völgy stb. azt, hogy a telek melyik oldala van elöl és melyik hátul, legtöbbször a telekhez vagy a házhoz vezető bejárat határozza meg. Természetesen az a kertoldal is lehet az elülső, amely felé sok ablak néz, vagy ahol a terasz található. a feng shui szerint kimondottan kedvezőtlen fekvésűnek számít az a telek, amely védtelenül áll egy domb tetején. A feng shui szakértők szerint nem érdemes telket vásárolnunk nagy forgalmú főutak mentén sem. Egy részt az zaj hosszú távon zavaróan hat életkörülményeinkre, másrészt egy nagy forgalmú út mentén álló telek mellett az energia úgy áramlik el, mint egy rohanó folyó és magával viszi a mellette lévő területek csijét is.
Lehetőleg ne vegyünk olyan házat sem, amely mögött kis tó van, vagy ami még rosszabb, amely mögött patak folyik. A fentről, tehát hátulról érkező víz vihar után vagy hóolvadáskor nagyon felduzzadhat és igen sok kellemetlenséget okozhat. A tó vagy patak a ház előtt legyen. Különösen előnyös, ha egy kissé magasabban fekvő ház előtt patak vagy kisebb folyó kanyarog, amely a lakóknak bőséges mennyiségű pozitív energiát szállít.
 

A feng shui alapelvei szerint a téglalap vagy négyzet alakú telkek, amelyek a fa vagy föld elemhez tartoznak, a legalkalmasabbak otthonunk és kertünk számára. A fa a növekedést és az erőt jelképezi, a föld támogatólag hat, stabil alapot jelent. A feng shui szakértők szerint négyzet alakú telken a házat a terület közepén kell felépíteni, ha kiegyensúlyozott életre vágyunk. A trapéz alakú telek ideális esetben a leghosszabb oldalával néz előre. Ha azonban a telek rövidebb oldala néz előre, félő hogy a lakók anyagi jóléte és boldogsága egyre inkább csökken. Hogy ezt ellensúlyozzuk, a keskenyebb elülső fronton a telekhatár irányába néző ívnek kell végigfutnia. Lehet ez például egy kis előkert, ív alakban lerakott kockakövek, vagy félkör alakban ültetett virágágyás. A háromszög alakú formák a tűz elemnek felelnek meg, ezek a telkek csak megszorításokkal alkalmasak arra, hogy itt építkezzünk, mert a hegyesszögekben a csi megakad, és megszorul asz energia. A kritikus helyeket azonban beültethetjük cserjékkel vagy fákkal, és így egy szabálytalan kör alakú telket kapunk. A lekerekített formákat és így a lekerekített kerteket a feng shui igen nagyra értékeli. Ha a telek hátsó határa van lekerekítve és a ház a telek közepén vagy a hátsó harmadban áll, akkor a ház lakói bőségben és jólétben élhetnek.
Ha teljesen új keret hozunk létre, először is egy mindenre kiterjedő tervet kell kidolgoznunk. Osszuk fel a telket, aszerint, hogy mit szeretnénk megvalósítani, mi az ami fontos számunkra. Tervezzük el hogy hol legyen a terasz, veteményes, pihenőkert, homokozó stb. ennek alapján aztán rajzoljunk részletes térképet, mielőtt a kapával és az ásóval nekilátnánk a munkához. A munka első szakaszában kell kialakítanunk a kert alapvető szerkezetét (utak, sziklakert, gyep). A kiegészítő és díszítő elemeket aztán lassanként illesszük be az alapstruktúrába. Ha így cselekszünk, kertünk kialakítását is élvezni fogjuk, nemcsak az elkészült, harmóniát és nyugalmat sugárzó környezetünket.