Tökkenyér
Hozzávalók:
250 g meghámozott, kimagozott reszelt tök
100g tökmag
1 kg teljes kiőrlésű búza finomliszt
30 g élesztő
650 g víz (kb. 30 C-os)
20 g só
150 g olívaolaj
20 g cukor
A lisztből, élesztőből, vízből, sóból, olívaolajból és cukorból sima tésztát gyúrunk, majd hozzáadjuk a reszelt tököt és a tökmagot. Meghintjük egy kevés búzaliszttel, hogy felszívja a nedvességet.
A száraz, sima tésztát fél órán át letakarva pihentetjük, majd legalább három egyenlő részre osztva kikent süteményformákba helyezzük (a formákat csak félig töltsük meg). A tésztát ízlés szerint meghintjük pl. aprított tökmaggal, len- vagy szezámmaggal, majd letakarjuk, és 35-45 percig konyhahőmérsékleten kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt kb. 240 C-ra. A kenyértészta tetejét meghintjük egy kevés vízzel. A tésztát a sütőbe tesszük. Egy edényen kb. 1/8 liter vizet is helyezünk a sütőtérbe ( a vízgőznek köszönhetően a kenyér térfogata és héja ideális lesz). A tészta és a víz behelyezése után becsukjuk a sütő ajtaját, és kb. 180 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet. Ha a teljes tésztamennyiségből három, egyenként kb. 700 g – os kenyeret készítünk, a sütési idő kb. 45 perc.