RózsákRózsák

Virágoskert rózsa nélkül? Nehezen képzelhető el. A rózsa alkalmazási lehetősége és változatossága nagyon sokféle. Hol egész rózsakertet alakítanak ki belőle, hol csak néhány tő található meg.Talán futórózsaként a legszebb - kerítéseken, pergolákon, ház falán. Emellett vágott virágként is szemet gyönyörködtető látvány.
A rózsákat gyakorlati szempontból a következőképpen csoportosítják a szakemberek:

 1.  
 2. 1. bokorrózsák
 3. 2. magas törzsű rózsák
 4. 3. kúszórózsák
 5. 4. terjedő tövű rózsák
 6. 5. vadrózsák

 

A rózsák nem tűrik a szélsőséges viszonyokat, azaz a száraz, meleg, homokos talajt, a túl nedves, hideg földet, a szikes, vagy túl meszes, esetleg savanyú talajt sem.
Legjobb számukra a jó szerkezetű, tápanyagokban gazdag, közömbös kémhatású föld. Egyszerre nem kívánnak túl sok tápanyagot, 2-3 % - os műtrágyaoldattal 15-20 naponként folyamatosan locsolhatjuk.
A rózsa megkívánja az öntözést. Szereti a sok fényt, de gyakori öntözése és a vízzel való permetezése esetén nagy melegben a lisztharmat megtámadhatja.

 

1. Bokorrózsák

 

Tulajdonképpen ez az elnevezés csak a kialakítási formát jelenti. Ebbe a kategóriába 4 fajtacsoport sorolható:

 


 1. Frau Karl Druschkiremotáns: kerti kiültetésre, vágásra is alkalmas fajták tartoznak ide. Erőteljes, sokszor 1 méternél is hosszabb hajtásaik végén 1-2 nagy virág fejlődik. Fő virágzási idejük: június-július. Ekkor nyílik a virágok 80-90 % - a. Ezt követi az ősz eleji, gyengébb másodvirágzása. Jól tűrik a fagyokat, betegségekkel is ellenállók.

  1. Adriana- teahibrid fajtacsoport: nagy, illatos virágaik miatt a legnépszerűbb rózsák. Külsőleg a remotáns rózsákra hasonlítanak, de azoktól gyengébb növésűek, virághozamuk is kisebb. Folytonosan virágzók, nyílásuk több hullámban, egészen a fagyokig tart. A faggyal és a betegségekkel szemben kissé érzékenyek.
 2.  
 3.  
 4.  
 5.  
 6.  
 7. Chrystal Fairy- Polyantha fajtacsoport: mindössze 40-50 cm magasra nőnek. Virágaik aprók, nem illatosak. A hajtásvégeken tömött „bugákban” nyílnak. Betegségekkel szemben ellenállók. Nem vágásra, hanem színes virágágyak kialakítására valók.
 8. Amanda- Floribunda fajtacsoport: erős növekedésűek, virágaik nagyobbak, általában illatosak, de egy virágzatban kevesebb van belőlük. Betegségekkel és a faggyal szemben kevésbé ellenállók. A csoporton belül a nagy virágú, illatos fajtákat floribunda grandiflorának nevezzük. Elsősorban virágágyakba valók, sok fajtájuk vágottan is szép. A „mini” vagy garnett rózsák is ebbe a csoportba tartoznak.

   

   

 

2. Magas törzsű rózsák

 


magas törzsre oltott futórózsaA magas törzsű rózsák kiültetésével több szintben képezhetünk ki virágfelületet. Utak mellé, szegélyként futó szalagágyban vagy csoportosan, szabályos vagy szabálytalan alakban egyaránt ültethetők.
A közéjük ültetett alacsonyabb egy- és kétnyári virágok adják a színgazdag alsó szintet, maguk a rózsafák 1-1, 5 méter magasan a felső szintet.

 

 

 

 

 

 

3. Kúszórózsák


New DawnHatalmas virágtömegük gyönyörű látvány. Legelterjedtebbek az egyszer virágzók, de szépek a folyton virágzók is. Futtathatjuk őket lugasra, pergolára, fal mellett felállított rácsra stb. nevelhetjük két sor huzalból képzett többemeletes kordon között is, vagy rézsűk, támfalak tetejére ültetve lecsüngő virágzuhatagként. A tövüket télre felkupacolva védjük a hideg ellen.

 

 

 

 

4. Terjedő tövű rózsák

 


Rosa gallicaKözismert fajtája a parlagi rózsa (Rosa gallica) domboldalak, löszös lejtők rétjeinek gyakori virága. Nagy, szimpla virágait nyár elején hozza. Évente egyszer virágzik. Metszést nem igényel.
 


Rosa rugosaA ráncoslevelű rózsa (Rosa rugosa) nagy, szimpla virágú, piros termésű. Rózsaszín virágai szórványosan egész nyáron nyílnak. Nem kell metszeni, kerítés, támfal mellé ültessük. Nálunk száraz viszonyok között, a kezdeti gyors növekedés után 1-2 év alatt kiritkul és elöregszik. Mészérzékeny.

 

 

 

 

 

5. Vadrózsák

 


Rosa caninaOlyan rózsák tartoznak ebbe a csoportba, amelyeket még nem nemesítettek. Értéküket ez adja: tűrőképességük nagyobb, bírják a szárazságot, télre nem kell takarni őket, növényvédelmet és metszést nem igényelnek! Elég, ha a besűrűsödött bokorról 2-3 évenként eltávolítjuk az elöregedett, száradó részeket. Évente csak egyszer, nyár elején virágoznak.
- a gyepűrózsa, a közönséges „vadrózsa” (Rosa canina) nem csak május végén, június elején nyíló rózsaszín virágtömege miatt kedvelt, hanem értékes piros bogyói miatt is.
 


Rosa foetida- A sárga rózsa (Rosa foetida) hatalmas bokrain millió sárga virága nyár elején nyílik.
 


Rosa damascena- Valószínűleg mindenki hallott már a bolgárok legendás rózsájáról, a damaszkuszi rózsáról (Rosa damascena), melyből a rózsaolajat készítik.
 


Rosa x alba- A fehér rózsa már a középkorban is őseink rózsája volt. (Rosa x alba). Virágai félig teltek, egyes fajtáké krémfehérek vagy halvány rózsaszínek, kellemes, üde illatúak.

 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet