Kolibri kertészet
  • 0

Terasz tökéletes kerettel

Kávét kortyolgatni a napsütésben, virágtengerrel körülvéve, amely mágikusan vonzza a méheket és a pillangókat – csábító látomás.

Terasz tökéletes kerettel

 

Ahhoz, hogy teraszunk ehhez hasonló kedvenc hellyé változzon, el kell látnunk egy virágzó kerettel, ami optikai szempontból harmonikus átmenetet biztosítsa kert felé. Az évelők jelentik a legjobb választást a teraszágyásba: a fajokat úgy kombináljuk, hogy a márciusi első napsugártól késő őszbe nyúlóan mindig nyíljon valamilyen virág. A már egyszer létrehozott ágyás éveken át gyönyörködtet bennünket. A színpompát tavasszal a kankalin vagy a kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) indítja és az őszirózsa, varjúháj és japán szellőrózsa zárja. Ha szívesen látjuk a pillangókat, akkor ültessünk minél több zsályát, macskamentát, lángvirágot (Phlox) és bíbor kasvirágot (Echinacea). Az illatos virágokat, mint a liliom vagy a levendula, szintén közvetlenül a nyugágyból élvezhetjük.
Az átgondolt, magasság szerinti lépcsőzetes elrendezés rendkívül fontos a terasznál, hogy ne emelkedjen egy magas növényfal közvetlenül a pihenőhely mellett. Kezdjük a párnás növésű évelőkkel, mint a pázsitviola (Aubrieta) vagy az árlevelű lángvirág (Phlox subulata), és lassan haladjunk az ágyás közepe felé a kívánt maximális magasságig. Amennyiben az ágyás egyidejűleg védőparavánként is kell szolgáljon, tervezhetünk ide magas fajokat is, pl. 160 cm-es magasságot elérő őszirózsákat. A kert felé haladva az évelők magassága ismét fokozatosan csökken. Ha az ágyás túl keskeny a lépcsős elrendezéshez, a különböző magasságú fajokat váltakozva ültethetjük egymás mellé, ami eleven összhatást eredményez.
 

árlevelű lángvirág

Mivel az ágyást rendszeresen közvetlen közelről szemléljük, jobb, ha az első sorban lemondunk az olyan évelőkről, melyeknél a levelek elvirágzás után megcsúnyulnak (pl. díszpipacs). Ha nagyobb felületet egyetlen fajtával ültetünk be, közelről unalmasnak hat. Ennek ellenére az ágyás nem szabad hogy túl tarka és nyugtalanító legyen, ezért iktassunk be szemet nyugtató pontokat, pl. vonzó díszfüveket, vagy szép levélzetű évelőket, mint a palástfű és a tűzgyöngyvirág.
A virágszínek kiválasztásánál vegyük figyelembe a terasz berendezését is: a harmonikus összkép érdekében nagyon fontos, hogy az ágyás színben összhangban legyen a bútorzattal és a dézsás növényekkel és a kiegészítőkkel. A teraszt optikailag úgy köthetjük össze az ágyással, hogy néhány évelőt cserépbe ültetünk, és elhelyezzük a teraszon. Ugyanezt a hatást érhetjük el gömbökkel vagy növénydíszekkel, melyek visszaköszönnek a virágágyásból.