Kolibri kertészet
  • 0

Táj feng shui

A feng shui alapelveinek alkalmazásával az egészséges energiaáramlású kert a lakók sikerét, jólétét pozitív irányba befolyásolja.

Táj feng shui

A feng shui az eszményi tájképet az Öt égi Állatról elnevezett felszíni képződményekkel mutatja be, melyeknek épületen belül és kívül is jelen kell lenniük.

Sárkány oldal

Képzeljük el, hogy a kertünkben állunk, hátunk mögött a házunk, előttünk a kert látható. Bal oldalunkon található a sárkány területe, mely férfias, jang tulajdonságokat hordoz. Itt dombnak, vagy magas fának kell állnia.

Tigris oldal

Jobbunkon a tigris oldal, mely nőies, jin tulajdonságokkal bír.
Itt egy kisebb halomnak, vagy alacsonyabban növő növényeknek (bokrok , virágok) kell lenniük.Ez a két oldal meghatározott okokból felcserélhető.
Közöttük terül el a kígyó területe, mely egy kisebb tisztás, vagy kör alakú virágágyás, föld színű virágokkal (sárga, narancs) beültetve.

Teknősbéka oldal

Az épület mögött áll a teknősbéka oldal. A név utal a páncél védelmére, a házunkat és kertünket is óvni kell a külső hatásoktól. Fedezéket és védelmet biztosít, mintegy hátulról támogatva a kertet. A ház előtti területet főnixnek nevezzük. Tiszta tér, lapos terület kell hogy legyen, így biztosítjuk a csí szabad beáramlását a házba. Fontos, hogy ugyanakkor szabad rálátásunk legyen a ház előtt elterülő térre. A legkedvezőbb, ha bejárati ajtónk délre néz.

Persze nem könnyű ilyen szabályos természeti elrendeződést találni, de hogy környezetünket közelítsük az ideálishoz, ebben lesz segítségünkre a feng shui. A kiemelkedéseket például, helyettesíthetjük kisebb halommal, kerítéssel, fallal vagy fákkal. Mint már említettük, a sárkány és a tigris oldal felcserélhető indokolt esetben. Ilyen eset, ha mondjuk jobbról általában erős szél fúj, és egy oda ültetett nagy fa csökkentheti erejét. De a napfény serkenti a csí áramlását, ezért fontos, hogy a hagyományos sárkány oldalra, keletre alacsony növények kerüljenek.Amennyiben bejárati ajtónknak háttal állunk, semmi sem szűkítheti látómezőnket. Ennek az a jelentősége, hogy az életben elénk táruló lehetőségeket meglátjuk, kihasználjuk, ezáltal sikereket érhetünk el, és biztosítjuk jólétünket. Ugyanezen okból kell az előszobának is tágasnak, világosnak lennie, hogy a főnix területről beáramló csí ki tudja fejteni áldásos hatását, nagy mennyiségű életerőt hozva magával. Ha a ház előtti területen egy kis tó vize fodrozódik, erősíti a csí áramlását. Ez a mozgást, elevenséget és a nyitott lehetőségeket jelképezi.A ház fedezéke, a teknősbéka terület.

 

Ez a terület a ház és a lakók számára háttámaszként védelmet és segítséget nyújt. A szabadban a ház mögött egy kisebb emelkedőnek kell állnia, hogy védjen a negatív energiától, széltől, időjárástól, valamint a kertben terjedő csí útját elzárja, visszafordítsa. A dombot helyettesíthetjük fákkal, kerítéssel, vagy kisebb fallal is. Ha a ház hátulja az utcafronton van, fontos, hogy a fedezéket stabilnak építsük, mert az utca mozgalmassága zavaróan hathat. Ezt a nyugalmat megteremthetjük egy sövénnyel. A folyton fújó erős szél is zavaró hatású lehet, ezt fákkal ellensúlyozhatjuk.A támadó szerkezetek negatív sha-t gerjesztenek, ezáltal nyugtalanságot idéznek elő. Ilyen zavaró körülmény a mozgalmas út, folyókanyarulatok, más házak éles sarkai, lámpaoszlopok kedvezőtlen helyen. Ezeket bokrok, fák segítségével árnyékoljuk le, de vigyázzunk, középmagas fát válasszunk, nehogy évek múlva sötétségbe boruljon kertünk.