Színkavalkád a nyári ágyásbanSzínkavalkád a nyári ágyásban

A legismertebb a nyáron virágzó hagymás és gumós növények között a csodaszép liliom és a tarka dália. De hasonlóan színpompás sok más faj, mint például a sáfrányfű (Crocosmia), a korbácsliliom (Eremurus) és a csodatölcsér (Mirabilis jalapa).
korbácsliliomA korbácsliliom virágszárai több mint két méter magasra is megnőhetnek, és fehérben, narancsban, rózsaszínben vagy sárgában virágoznak. Napos ágyásban ültethetünk alá harangvirágot, gólyaorrot, palástfüvet. A korbácsliliom téltűrő, de tavasszal védeni kell a késői fagyoktól.
 


nagyvirágú kardvirág Ugyancsak téltűrő a kerek kardvirág (Gladiolus communis ssp. byzantinus), ha télen levéltakaróval védjük. Ellenben a nagyvirágú kardvirág-fajtákat (Gladiolus-hybridek), melyek sokféle színárnyalatban léteznek, ősszel ki kell szedni a földből, és a gumókat tavaszig fagymentes, de hűvös és sötét helyen kell tárolni.
 


sáfrányfűA sáfrányfű (Crocosmia) ragyogó piros, sárga vagy narancsszínben nyűgöz le, ráadásul heteken keresztül virágzik. Jól illik hozzá a sárga kúpvirág (Rudbeckia) és a tollbozfű (Pennisetum), de a sáfrányfű a dáliával együtt is a nyári ágyás fő látványosságává válik.
 


indiai rózsanádA fagyra érzékeny indiai rózsanád (Canna indica) szintén tüzes színeket visz a virágágyásba, vagy az erkélyre és a teraszra. Dáliával, napfényvirággal (Helenium), napszemvirággal (Heliopsis) és verbénával együtt egzotikus hangulatú ágyást hoznak létre.
 


csodatölcsérA csodatölcsérnek (Mirabilis jalapa) már a neve is sejteti, hogy valami különlegességről van szó: a Latin – Amerikából származó, fagyra érzékeny gumós növény egyszerre akár több különböző színben mutatja be virágait. Vonzó kiegészítés lehet egy nyári virágos ágyáshoz, de csodaszép dísz a balkonon is.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet