Kolibri kertészet
  • 0

Színek és illatok

Karola 2023. április 11.

Vannak olyan virágok, amelyek délután öt körül illatoznak a leginkább, ezért ültessük őket olyan helyekre, ahol az illatuk a legjobban tud érvényesülni, pédául ablak közelébe, ösvények szegélyébe. Ilyenek a kikeleti bangita (Viburnum bodnantense), orgona (Syringa),  levendula (Lavandula).

Színek és illatok

Nyár közepén jól mutatnak a kertben a kék virágú bokrok, mint a veronikacserje (Hebe), angol kékszakáll (Caryopteris) stb. Ezek a napfénykedvelő egyedek kedvelik a szélvédett helyet és a jó vízáteresztésű talajt.

Sok bokor és cserje lombozata meleg színeket ölt az ősz folyamán – sárgát, okkert, tűzvöröset. A legjobb színek meleg és száraz, de nem perzselően forró nyarak után várhatók.

Bokrok és kúszónövények: ideális partnerek
Számos bokornál fordulhat az elő, hogy míg az egyik évszakban tetszetős, a másikban már nem olyan érdekes. A látvány érdekében neveljünk a bokrok ágai között futó- vagy kúszónövényeket.

A bokor, mint éléskamra:
A madarak nagyon kedvelik a bogyókat termő bokrokat. Megéri őket a kertbe csábítani, mert elpusztítják a kártevőket (hernyókat, meztelen csigákat). Hogy egész évben vendégeink legyenek, ültessünk sokféle bogyótermő bokrot.

Tűlevelűek alatt
A fenyőfélék alatti száraz árnyékban a legtöbb bokor nehezen él meg, mert ha nem gondoskodunk arról, hogy bokor elegendő nedvességet kapjon, akkor a fenyőfélék elszívják előlük a talajban lévő nedvességet. Az ültetőhelyet gondosan készítsük elő, a telepítéssel várjunk egy kicsit, ne ültessük rögtön a bokrokat a fák alá.

Derűs zugok
Barátságosabbá tehetjük a kert sötét, árnyékos részeit tarka levelű bokrokkal. Pl.: ezüstfa (Eleagnus), som (Cornus), bodza (Sambucus). A világos, élénk színű levelek érzékenyek az erős napfényre, ezért az ilyen bokrokat fák alá, félárnyékba ültessük.

Egész évben mutatósak
Fontos, hogy a kertekben egyensúly legyen a lombhullató és az örökzöld bokrok között. Az az ideális, ha a kert kétharmadába örökzöld bokrokat telepítünk, és csak egyharmad részben lombhullatókat, így ellensúlyozzuk a téli kopárságot. Ne felejtsük el, hogy mivel a bokrok nem hullatják a leveleiket, ezért egész évben öntözni kell őket, amíg meg nem erősödnek.

Ősszel tovább él a kert
Azokat a bokrokat, amelyek ősszel vagy késő ősszel virágzanak, ültessük a ház közelébe, hogy a szobák ablakaiból jól láthatók legyenek.

Színes vesszők a csupasz kertben
A legszínesebbek az előző évben kihajtott vesszők. Tavasszal tőből távolítsuk el azokat a szárakat, amelyek már elvesztették élénk színüket. Ezzel arra ösztönözzük a növényt, hogy új tőhajtásokat hozzon, amelyekből a következő télen szép színes szárak lesznek.

Elhervadt virágok
A hortenziák elszáradt virágai a fagyos időben, amikor a jégtől csillognak, nagyon szépek, a rózsák pedig piros csipkebogyóikkal élénkítik a téli kertet. Ezért ne siessük el ennek a két növénynek a metszését.

Mindent a látványért
Gyönyörűek a tavasz fehér és pasztellrózsaszín virágai, pl.: csillagsom (Cornus kousa), dúsvirágú gyöngycserje (Exochorda x macrantha), téli bangita (Viburnum tinus).