Kolibri kertészet
  • 0

Pompázatos keskeny ágyás

A csupasz házfalak vagy az egyenletes formájúra nyírt sövények gyakran olyan hatást keltenek, mintha idegen testek lennének a kertben. Ilyenkor nyújtanak segítséget az évelő növények, átmenetet képezve a ház és a kert között.

Pompázatos keskeny ágyás

 

menyecskeszem

A keskeny ágyáscsíkhoz jó választás a karcsú, felfelé törő növény, mint a gyűszűvirág (Digitalis), a szarkaláb (Delphinium) vagy az évelő napraforgó (Helianthus). Ezek elegendő helyet hagynak a bokrosan felfelé nyújtózó kísérők számára, amilyen a menyecskeszem (Coreopsis) vagy a küllőrojt (Erigeron). Házfalak előtt futónövények is alkothatják a növénysáv gerincét: napsütétses helyen a futórózsa, a lonc (Lonicera caprifolium) vagy a trombitafolyondár (Campsis) árasztja báját, az árnyékban pedig a kúszó hortenzia (Hydrangea) és a farkasalma (Aristolochia) szőhet tetszetős virágköntöst.
A tetőkiugrás – attól függően, hogy mennyire ugrik ki – sok csapadékot távol tarthat az ágyástól. Éppen ezért a házfalak mentén a talaj nagyon száraz, főként ha napos fekvésű. De az ilyen problémás helyekre is léteznek megfelelő évelők: a bíbor imola (Centaurea), az impozáns virágokkal díszítő korbácsliliom (Eremurus) vagy az aranysárga gyapjas napraforgó (Eriophyllum lanatum).
 

harangvirág

Az árnyékos házfal előtti ágyás szintén problémás, különösen olyankor, ha száraz, vagy a földbe nagyobb mennyiségű építkezési törmelék vegyül. A legtöbb árnyékot tűrő növény, mint például a gyűszűvirág vagy a gyöngyvirág, nagyra becsüli a humuszos, tápdús talajt. Tehát ilyen esetben csak egy dolog segíthet, fel kell javítani a talajt humuszban gazdag földdel vagy szükség esetén teljesen ki kell cserélni.
Ha az ágyás a házfalig nyúlik, akkor a falat szigetelő festékkel vagy vízhatlan fóliával kell megvédeni a nedvességtől. Ilyen előkészítés után nyugodtan betelepíthetjük a tollbugát, a sisakvirágot (Aconitum) vagy a harangvirágot (Campanula latfolia). Ha ezeket az árnyéktűrő növényeket körülvesszük Waldstein-pimpóval (Waldsteinia) vagy kék virágú gyöngykölessel (Buglossoides), hamarosan lemondhatunk a mulcsrétegről, mert ezek a növények hamarosan beborítják a szabad felületeket.