Kolibri kertészet
  • 0

Öntözés és vízgazdálkodás

A víz éltető szerepét sok vonatkozásban ismerjük, a növények legfontosabb életfeltétele. Van néhány hatékony védekezési mód, mellyel megőrizhetjük a levegő és a talaj nedvességtartalmát, és növelhetjük az öntözés hatékonyságát.
 

Öntözés és vízgazdálkodás

Első helyen kell megemlíteni a szélvédelmet. Szélvédett helyen a talaj lassabban szárad ki, a levegő párásabb.

Előnyösebb a környező növényzet, fák, bokrok szélvédelme, melyek párologtatásukkal hűtik, párában dúsítják a levegőt. Igaz, hogy az ehhez szükséges vizet a talajból veszik fel, de erőteljes gyökerükkel a talaj mélyebb rétegeinek vízkészletét hasznosítják. Gondoljunk csak arra, hogy erdei tisztásokon mindig bujább a növényzet, mint egészen nyílt területen, vagy csupasz sziklák árnyékában.

A fölmelegedést, kiszáradást csökkenthetjük a terület árnyékvédelmével is. A talaj mulcsolása gátolja a gyomosodást, emellett laza szigetelőrétegével a talajt hűvösen tartja és megakadályozza a kiszáradást. Hagymás és évelő virágaink talaját gyaluforgáccsal, apró szalmával 2-3 cm mélyen takarjuk le. Ez a takaró télen véd a kifagyástól, amire különösen a krókuszok, íriszek érzékenyek.

Öntözések után, mihelyt a talaj eléggé megszikkadt, kapáljuk meg sekélyen, hogy ki ne cserepesedjen. Az így létrehozott vékony, porhanyós talajréteg szigetel, megakadályozza a további kiszáradást.
Az öntözés a többi módszerrel szoros összefüggésben segíti elő a növények fejlődését. Éppen ezért nem az öntözés módja, hanem szakszerű végrehajtása adja az öntözés eredményét. Az eredményes öntözéshez vegyük figyelembe a következőket:

- a kiadott vízmennyiség legyen összhangban a talaj vízelnyelő és tároló képességével ( ne legyen tócsásodás ), a permet ne cserepesítse a talajt, az öntözés legyen egyenletes.
- Az öntözött növények a kertben élettanilag „átállnak” a rendszeres vízellátásra, ebből következik, hogy tartósan, és következmények nélkül nem lehet szüneteltetni az öntözést. A tartós szárazság hatására bekövetkezik a növények hervadása, vízigényes növényekben súlyos zavarok mutatkoznak, sőt ki is pusztulhatnak azok.
- A kiszáradás megelőzésének módja nem lehet a növények túlöntözése, a talaj túltelítése vízzel, mert a talaj levegőtlensége már eleve kárt okoz a növények állapotában.