Kolibri kertészet
  • 0

Növényi permetlevek

A biozöldségek termesztése során sokféle módszerrel védekezhetünk a kártevők, kórokozók károsítása ellen. Használjukn növényi leveket, melyek ugyanazt a funkciót látják el a kertben, mint nálunk a gyógyteák.

Növényi permetlevek

 

csalán

Levéltetvek ellen: a csalánt és a rebarbarát nyolc napig áztassuk, naponta keverjük meg és hígítás nélkül permetezzük ki.

 

Gomba ellen: három maréknyi apróra vágott csalángyökeret leforrázunk két liter vízzel, 12-24 órán át állni hagyjuk, ezután ötszörösére hígítva kipermetezzük.

 

A torma trágyalé megakadályozza a káposztafélék gyökérgolyva-fertőzését. A torma a monília ellen is véd (júliustól használjuk). A leveleket leforrázzuk és kevergetve áztatjuk 15 percig. Ezt a levet négyszeresére hígítjuk, és 7-10 naponként permetezzük. A tormát fák köré is ültethetjük. Fontos, hogy a moníliával fertőzött terméseket és lemetszett gallyakat is szedjük fel a földről és égessük el.

 

egres

Az egreseknél gyakran fellép a lisztharmat, különösen, ha a hajtásvégeket nem vágjuk vissza. Ilyenkor segít egy zsúrló-tea permetezés.
 

A málnának folyékony trágyaként kitűnő a bodzából, zsúrlóból és varádicsból erjesztett és hígított trágyalé. Először alkalmazzuk rügypattanás után, majd amikor már letermett. Ezzel gondoskodhatunk a következő évi bőséges termésről.
 

A csigák ellen hatásos szer a begónialé: egy marék begónia-hajtást áztassunk egy napig 10 liter vízben. Permetezzük be ezzel a lével azokat a növényeket, melyeket éjszaka csigák látogatnak. A csigák a fokhagyma szagát sem szeretik, ezért előnyös ha a szamócaágyást fokhagymával körbeültetjük. (A sörcsapdáról a Növényvédelem természetesen című cikkben olvashatnak bővebben).
 

Hernyófogó-öv: hullámpapírt erősítsünk dróttal a fa törzse köré, néha vegyük le és nézzük meg, van-e alatta hernyó.
 

Hasznos levéltetű és takácsatka ellen a csikófark erjesztett leve ötszörös hígításban. Hatását növeli, ha 3 % spirituszt vagy 1 % kenőszappant adunk hozzá. Gombaölő hatású is.
 

Paradicsom és a burgonya szár- és gumórothadása ellen sovány tejet keverjünk össze tízszer annyi vízzel, s hetente egyszer permetezzünk vele.
 

A paradicsom számára kitűnő folyékony trágya a káposzta leveléből készült lé: 3 kg friss levél erjesztése 10 liter vízzel.