Kolibri kertészet
  • 0

Növények piros pompában

Karola 2023. augusztus 15.

A piros a legvonzóbb kerti színek közé tartozik, de nem mindig egyszerű a kert összképébe beilleszteni. A piros virágok, levelek és dísztárgyak mindig feltűnőek, ezért nem is felelnek meg semleges háttérnövényzetnek vagy a környezetbe olvadó díszletnek.

Növények piros pompában

 

sáfrányfű

Azonban ha tudjuk, hogyan kell bánni vele, a piros színfoltok erőteljesen és dinamikusan hangsúlyozzák ki a kert bizonyos részeit, egyszerre sugallva melegséget és biztonságérzetet. Tavasszal kezdetét veszi a vidám színekkel való játék. Hatásos kontrasztot alkotnak a lángvörös tulipánok a kutyatej (Euphorbia x martinii) fényes, világoszöld leveleivel.
Kora nyáron szép figyelemfelkeltő pontokat alakíthatunk ki a sáfrányfűvel (Crocosmia), a díszpipaccsal (Papaver orientale), a ragyogó piros sásliliommal (Hemerocallis Canadian Goose) vagy a nagy, vörös fáklyaliliommal (Kniphofia Prince Igor). Kimondottan jól mutat az ágyásban a skarlátvörös díszpipacs, ha elvegyül az évelőnövények friss, zöld hajtásai között.
Kisvirágú növényekkel – mint a pimpó (Potentilla Gibson’s Scarlet), nebáncsvirág (Impatiens), égőszerelem (Lychnis chalcedonica), napvirág (Helianthemum) vagy paprikavirág (Salvia splendens) – beültetve az ágyás, nyugtató hatású lesz.
Feltűnést keltő növényzet jön létre a nagy, kifejező erejű virágok segítségével, mint amilyen a bíboros lobélia (Lobelia cardinalis), dália (Dahlia) és mindenekelőtt a rózsanád (Canna).

bordó levelű cserszömörce

De nagyon szépek a vörös levelű cserjék is, amilyen a cserszömörce (Cotinus coggygria), mogyoró (Corylus avellane ’Fuscorubra’) vagy a közkedvelt ujjas juhar (Acer palmatum). Pl. a ’Bloodgood’ és a ’Komon nishiki’.
A piros virágú és levelű növények egymással kombinálva nem szabad hogy túl nagy csoportot alkossanak, mert a színhatás nem fog érvényesülni. Ültessük úgy őket, hogy csak a délutáni napsütés érje. A sötétebb zugokat is fel lehet vidítani egy-egy világosabb piros dísztárggyal. A piros klasszikus kísérőszíne a kék, mivel távolról remek az összhatásuk. Igazi élményt nyújt a kertben a zöld, ezüstszürke, sárga és narancssárga színek társítása is a pirossal.