Kolibri kertészet
  • 0

Mini tündérrózsák

A tündérrózsák ültetésénél figyelnünk kell arra, hogy a növényt ferdén helyezzük a kosárba. A hajtás az ültető közeg felett maradjon.

Mini tündérrózsák

A kosár kiválasztásakor részesítsük előnyben a természetes alapanyagokból (pl. kókuszrostból) készült kosarakat. A gyöktörzset szalaggal rögzítsük a kosár aljához.
A tündérrózsák tápanyagigénye nagyobb a többi növényénél, s így fokozottan fontos, hogy tápanyagokban gazdag talajba ültessük. Ezt a talajt mi is összeállíthatjuk: az akváriumkavicshoz háromszoros mennyiségű műtrágyát kell kevernünk. Ezen felül érdemes havonta egyszer trágyázni, úgy, hogy a műtrágya-szemcséket egyszerűen elhelyezzük a gyöktörzs közelében.
Az elvirágzott részeket és az elsárgult leveleket mindig közvetlenül a rizóma fölött vágjuk le, így elkerülhetjük a rizóma elrothadását.

 

MINI TÜNDÉRRÓZSÁK
 

Ezeket az alacsony növésű tündérrózsákat elsősorban dézsakertekbe, vagy kisebb kerti tavakba ültethetjük.

 

Vörös virágú tündérrózsa (Nymphaea Laydekeri Liliacaea): Júniustól augusztusig virágzik, a virágok átmérője eléri a 8-10 cm-t. Számára a 30-40 cm-es vízmélység az ideális, viszont a vízfelület legalább 80 cm átmérőjű legyen. Védőtakarással áttelel a szabadban is.

Fehér virágú törpe tündérrózsa (Nymphaea pigmaea Alba): Virágának átmérője kb. 4 cm. Csodálatos virágait júniustól szeptemberig hozza. Ez a legkisebb tündérrózsa. 15-35 cm-es vízmélységben fejlődik jól, védőtakarással áttelel a szabadban is.

Piros virágú tündérrózsa (Nymphaea Laydekeri Fulgens): Virágait júniustól augusztusig hozza, a virágok átmérője eléri a 8 cm-t. Jellemzője, hogy a virág kocsánya a vízfelszín fölé emelkedik, úgy, hogy a virágok kiemelkednek a vízből. Optimális vízmélység 20-40 cm. Védőtakarással áttelel.

Sárga virágú törpe tündérrózsa (Nymphaea pygmaea Helvola): Az egyetlen sárga virágú törpe fajta. 4 cm-es virágait június-júliusban hozza. Optimális vízmélység: 10-30 cm. Ez a fajta téli védelmet igényel – lehetőleg házon belül teleltessük.

Bíborvörös tündérrózsa (Nymphaea Froebeli): 10 cm nagy virágai este nem csukódnak össze, ráadásul rengeteg virágot hoz. Virágzási ideje: június-augusztus. Optimális vízmélység: 30-40 cm. Védőtakarással áttelel.

Sötétvörös virágú tündérrózsa (Nymphaea Mdm. Mce. Laydeker): 8 cm-es virágait júniustól augusztusig bontja. 20-30 cm-es vízbe ültessük. Védőtakarással áttelel.

Törpe vízitök (Nuphar pumilla): A kicsi, sárga virágokat hozó törpe vízitök napos helyen érzi jól magát. Téli takarást igényel. Optimális ültetési mélység: 30-40 cm.