Kolibri kertészet
  • 0

Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez

A kertészetekben többféle, cserepezéshez használható földkeverék kapható. Ezek a bennük lévő tőzeg minőségétől függően nagyon különbözőek lehetnek. A különösen jó minőségű földkeverékekben bentonit-, vályog- vagy agyagrészecskék is találhatók.

Milyen földkeveréket használjunk cserepezéshez

 

Vetéshez és tűzdeléshez kevésbé trágyázott palántaföldkeveréket használjunk. Cserepezéshez készítsünk szerves trágyát tartalmazó földkeveréket.

 

Tőzeges földkeverék cserepezéshez

Tapasztalt kertészek egy 10 literes vödörnyi tőzeghez 30 g dolomitmeszet kevernek. Mivel a tőzegnek nincs tápanyagtartalma, nem szabad elfeledkeznünk sem az alapvető, sem a nyomelemek adagolásáról. A tőzegkeverékbe ültetett növényeket trágyázzuk folyékony algatrágyával. Vetés előtt a talaj megnedvesítéséhez és a magoncok öntözésére csak felére hígított oldatot használjunk! A palánták cserepezése után eredeti koncentrációban alkalmazhatjuk.

Használhatunk gilisztakomposztot is, amit 1:2 arányban keverjünk tőzeggel. Egy vödörnyi keverékhez adagoljunk 30 g meszet.

 

Földkeverékek cserepezéshez

Számos kertész cserepezéshez inkább földkeveréket használ, aminek valóban vannak előnyei. A földkeverék hosszabb ideig tartja a nedvességet, mint a tőzeg, és esetleges kiszáradása után könnyebben átnedvesedik. A legtöbb jó kertiföld tartalmaz nyomelemeket is. Főként komposztot tartalmazó földkeveréket használjunk olyan növényekhez, amelyek a szabadban ládákban vannak, ahol néha elfelejtjük megöntözni őket, és nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet. Sajnos azonban nem minden kertiföld jó minőségű. A valódi vályogtalaj morzsalékos, és ilyen mindig csak frissen művelt gyepterületről származó gyepszintföldből készíthető.

Nagyon egyszerűen tudunk morzsalékos, szerves anyagban gazdag földet előállítani. Hasznosítsuk a málna, a gyümölcsfák és a bogyósok közti területet úgy, hogy a talajt fűmaggal vetjük be és legalább egy éven át, mint utat használjuk. Ezután a gyepet 2,5 cm mélyen vágjuk gyeptéglákra és szedjük fel, majd egy éven át füves felületekkel lefelé fordítva, kis halomba rakva érleljük. Az eltávolított gyeptéglák helyét az üvegházból a letermés után kicserélt földdel töltsük fel és ismét vessünk bele füvet. Az egész folyamat három évet vesz igénybe, ezért a rendszeres földellátáshoz három bevethető felületre van szükségünk.

A magvetéshez használt földkeveréket két rész gyepszintföld, két rész tőzeg és egy rész durva szemcsés kavics összekeverésével készítsünk. Keverjünk hozzá vödrönként (10 l) 60 g csontlisztet, valamint 30 g meszet.

Cserepezéshez hét rész gyepszintföldhöz három rész tőzeget és két rész durva kavicsot használjunk. A keverékhez vödrönként (10 l) adagoljunk 30 g meszet és 150 g szaru-,vér-, és csontlisztet.