Kolibri kertészet
  • 0

A kalamondrin termesztése, igényei

Karola 2023. január 19.

A citrusfélék (narancsok, citromok, lime, grépfrút, mandarinok, pomeló, kumkvat stb.) gyümölcsének, az ún. „narancstermésnek” különleges szerkezete van. Bőrnemű, illóolajmirigyekkel pettyezett héj borítja őket, mely szivacsszerű, változó vastagságú fehér hártyát zár körül. Ezen a hártyán belül vannak a gerezdekbe ágyazódott magok.

A kalamondrin termesztése, igényei

 

Kalamondin

A kalamondin olyan citrusféle, melynek húsa erősen tapad a maghoz. Ebbe a családba tartozik a kumkvat is. A kalamondin (Citrofortunella microcarpa) és a lime (Citrus aurantifolia) keresztezéséből jött létre a limakvat (Citrus x fortunella). A sárga színű limakvatot általában nem találjuk meg a boltokban.
 

Limakvat

A kalamondin Délkelet-Ázsiából származik, általában étkezési célokra használják, de van, ahol csak dísznövényként ültetik.
A kalamondin különösen fagyérzékeny citrusféle. Gyümölcs 20-25 mm, halvány narancssárga. Halványzöld, tojásdad levelei 8-10 cm hosszúak. Húsa nagyon savanyú, de a Fülöp-szigeteki konyha fontos alapanyaga, kis csészékben tálalják és mártásként használják hús- vagy zöldségételekhez, vagy közvetlenül az ételre facsarják.
A limakvat erős ízű, nagyszerű lekváralapanyag.