Kolibri kertészet
  • 0

Mesébe illő szépség: a fás bazsarózsa

Karola 2023. március 22.

A fás bazsarózsa tulajdonképpeni karrierje a kínai császári udvarnál kezdődött, ahol mint „tüske nélküli rózsa” hívta fel magára a figyelmet. Nemsokára olyan tekintélyre tett szert a tartományokban, hogy azontúl a császár és a császárnő számára lett fenntartva.

Mesébe illő szépség: a fás bazsarózsa

 

Ezért Kínában a fás bazsarózsát még napjainkban is a virágok császárnőjének tartják. A pompás virágok megihlették a költőket is és szépségüket számtalan költeményben és elbeszélésben dicsőítették. A hatalmas virágokat a festészet is felfedezte: ábrájuk megtalálható a finom porcelánokon és selymeken, de a durvább ruhaszöveteken vagy faliszőnyegeken is.
 

A fás bazsarózsa szélvédett és napos helyen kell hogy álljon, de a félárnyékot is tűri. Ahhoz, hogy a növény jól tudjon fejlődni, biztosítsunk számára legalább 120 x 120 cm-es felületet. Töve körül a talajt tartsuk benövésektől mentesen. Ideális talaj számára az agyagos, vízáteresztő talaj. A pangó vizet egyáltalán nem szereti. A nehéz talajt homokkal kell följavítani. Gondozása is egyszerű, tavasszal lássuk el némi komposzttal, és nyáron, tartós szárazság esetén locsoljuk. Fagy elleni védelemre csak az első 2 évben van szükség, néha még melegebb vidékeken is, ahol a késői fagyok veszélyeztethetik a friss hajtásokat. Máskülönben a fás bazsarózsa nyugalmat kíván, feltétlenül kerülni kell a gyökérzóna gereblyézését vagy kapálását. A fás bazsarózsát nem muszáj metszeni, mert ősszel a virágrügyek már kialakulnak, éppen ezért a visszavágással csökkenni fog a virágok száma.