Kolibri kertészet
  • 0

Márciusi virágpompa

Karola 2023. február 28.

A korán virágzó évelő fajok választéka korlátozott, ennek ellenére nem kell lemondanunk a tarka tavaszról. A koránkelő évelők közül sokan szeretik a fák és a bokrok alatti helyeket. Amikor virágaik kinyílnak, a lombtető még nem tartja távol a szükséges fényt és a melengető napsugarakat. Később pedig, nyáron a lombhullatók jótékony szórt árnyékot tartanak ezeknek az évelőknek.

Márciusi virágpompa

 

kaukázusi nefelejcs

A márciusi első virágzók közé tartozik a különleges hunyor (Helleborus orientalis). A szokatlan fehér, rózsaszín és sötét ibolyakék dekoratív pettyes mintával díszített virágokról az évelők rajongói nem mondhatnak le. Az évek során a hunyor tekintélyes növénnyé fejlődik, de csak akkor, ha hagyjuk zavartalanul nőni, mert az átültetést nem szereti. Méltó kísérete lehet a pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria saccharata) ezüstös-fehér rajzolatú leveleivel és rózsaszín virágaival. A kislevelű ciklámen (Cyclamen) szintén jó partner lehet a hunyor mellett. Ennek levelei májusban elpusztulnak, de nyáron újból kihajtanak és egész télen keresztül vonzó díszként szolgálnak.
A tavaszi kertben feltűnő szépségű a kaukázusi nefelejcs (Brunnera mactophylla) ragyogó kék virága. Áprilistól májusig virágzik, és vonzó partnere lehet a turbántoknak (Tiarella) és a rózsaszín szívvirágnak (Dicentra spectabilis). Szív alakú leveleivel a kaukázusi nefelejcs elvirágzása után is látványos talajtakaró.
 

kökörcsin

Természetesen léteznek napimádók is a korán virágzó évelők között. Ide tartozik a kutyatej (Euphorbia) sok faja. Szívesen társul hozzá a bőrlevél (Bergenia) az Endless-gólyaorr (Geranium endlessii) valamint az ibolyakék macskamenta (Nepeta).
Ideális feltételeket talál sok napsütést kedvelő tavaszi évelő a sziklakertben, ahol a talaj mésztartalmú, nem túl nedves és nem tartalamaz túl nagy mennyiségben tápanyagokat. A csinos ibolyakék kökörcsin (Pulsatilla vulgaris), a fehér ikravirág (Arabis) és a tatárvirág (Iberis sempervirens), valamint a kékben, pirosban és fehérben virágzó pázsitviola (Aubrieta) nem hiányozhatnak a tavaszi sziklakertből. Az árlevelű lángvirág (Phlox subulata) szintén bőségesen virágzó sziklakerti évelő. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a következő hetekben is virágok díszítsék a sziklakertet, akkor remek kiegészítést jelent a kárpáti harangvirág (Campanula carpatica), a pázsitszegfű (Armeria maritima), valamint a tárnics (Gentiana).