Kolibri kertészet
  • 0

Lugasok alkalmazása a feng shui kertekben

Ha kertünkben sok a napos terület, de nincs árnyék, ahol kellemesen el lehetne beszélgetni, enni, inni, a lugas tökéletes megoldásnak bizonyulhat.

Lugasok alkalmazása a feng shui kertekben

 

A lugas tipikus, terasz fölé feszített változata a szabadban kialakított helység illúzióját kelti, különösen ha közvetlenül érintkezik a házzal. A lugas gerendái támasztékul szolgálhatnak különböző kúszónövények számára is, amelyek védenek a kíváncsi pillantásoktól is.
Míg a mediterrán országokban a lugasokat inkább örökzöld növényekkel futtatják be, nálunk érdemesebb lombhullató növényeket használni, hogy a kevéssé napfényes téli időszakban is elegendő fény jusson a házba.
Ha a fagerendák túlságosan nyomasztóan hatnának, dróthálót is alkalmazhatunk a növények számára támasztékul. Ehhez azonban kell hogy legyen egy vékony fal vagy támaszték, amely megtartja a dróthálót. Ilyen hálóra ültethetünk pipavirágot (Aristolochia macrophylla), trombitafolyondárt (Campsis radicans), komlót (Humulus lupulus), loncféléket (Lonicera) vagy lilaakácot (Wisteria).
Az utat fedő lugas különösen romantikus változata a rózsalugas. A futórózsa virágai varázslatossá teszik az utat, illatuk pedig bódító.