Kolibri kertészet
  • 0

Lépcsők fent és lent között

Sok kertben jelentős szintkülönbséget kell kiegyenlíteni, akár a ház és a kert között, akár a kerten belül. A kíni kertben azonban kerülik a lépcsők kialakítását.

Lépcsők fent és lent között

 

Azt a felfogást vallják, hogy a csi mindig a lefelé vezető lépcsőt követi, azaz, lefolyik a lépcsőn. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy olyan tárgyakkal, növényeket helyezünk a lépcső mellé, ami vonzza a tekintetet. Erre alkalmasak a dézsás növények, szobrok vagy egy esztétikusan kialakított korlát is.
A kertben lefelé áramló energiát azonban arra is használhatjuk, hogy csí gyűjtőhelyet alakítsunk ki, ahol kipihenhetjük magunkat és feltöltődhetünk. Egy kis kerti padocska, néhány díszcserjével körülvéve barátságos kerti zugot eredményez, ami teljesen megfelel erre a célra.
Fordított a helyzet, ha a kert lankás domboldalra kúszik fel, és a terasz vagy a kerti pad magasan van. Itt a csí, természetes áramlási útját követve, a kert mélyebben fekvő részeibe kúszik le, ahelyett, hogy a teraszon gyűlne össze. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha a kertben mesterséges teraszokat alakítunk ki, lépcsőfordulók és alacsony sövények segítségével meg lehet tartani a csít az egyes szinteken, a lépcsők pedig biztosítják az egyes kertrészek közötti kapcsolatot.
A biztonságra is ügyelnünk kell lépcsőépítéskor. Minél durvább egy lépcső anyagának felülete, annál biztonságosabban lehet járni rajta. Ha az egyes fokokat úgy helyezzük el, hogy egy nagyon kicsit kifelé lejtsenek, akkor nem gyűlik tócsába rajtuk a locsolóvíz vagy az eső.
A lépcső legalább 50 cm széles legyen, a lépcsőfokok magassága viszont ne haladja meg a 16 cm-t. Egy ilyen lépcsőfok belső mélységének 33 cm-nek kell lenni, különben nehezen lehet járni rajta. Minél laposabbak a lépcsőfokok, annál nagyobb legyen a belső mélységük, ha pl. 10 cm a magasságuk, akkor a mélységük 45 cm legyen.
A lépcsőfokokat jól kell látni éjszaka is, nehogy veszélyforrássá váljanak, ezért ajánlatos őket megvilágítani. Ha a lépcső oldalt nyitott, akkor gondoskodjunk korlátról is.