Kolibri kertészet
  • 0

Lejtős kertek

Ha feltekintünk egy virágzó domboldalra, úgy tűnik, mintha a virágok az égig érnének, ha pedig fentről nézünk lefelé, uszályként terülnek el a lábunknál. Egy rézsűs kertben a kialakítási lehetőségek nagyon sokfélék. Itt nem csak jobb és baloldal, hanem elöl és hátul létezik, hanem fent és lent is. Ez teszi izgalmassá.

Lejtős kertek

 

A jobb helykihasználás és a könnyebb gondozás érdekében falak segítségével laposabb vagy meredekebb oldalakat lehet kialakítani, több különböző szintre osztva a kertet. Ráadásul ezeket a szinteket utólag más-más stílusban is kialakíthatjuk, anélkül, hogy ezek kölcsönösen zavarnák egymást. a növények kiválasztása szintén egyszerűbb egy lépcsőzetes felületre, mint egy meredek oldalra. A rézsűs ágyásokban a növények ugyanis nemcsak jól kell hogy mutassanak, hanem egyidejűleg azt is meg kell hogy akadályozzák, hogy megcsússzon a föld az esőzések és a szélfúvás következtében. Ezt a szerepet csak olyan évelők és bokrok tudják betölteni, amelyek mélyen elágazó gyökérrendszerrel rendelkeznek – és ez esetben korántsem lehet olyan változatosan kialakítani a kertet.
 

struccpáfrány

A napos rézsűket beültethetjük például talajtakaró rózsákkal, mint a világosrózsaszín ’The Fairy’, a fehér ’Sea Foam’ vagy a sárga ’Golden Sun’. Ezenkívül megfelel a célnak a cserjés pimpó, az alacsonytélizöld orbáncfű, és a kúszóboróka is. A sásliliom, a sárga szépecske, a piros és a fehér sarkantyúvirág, a kék balkáni harangvirág, valamint a robosztus örökzöld bőrlevél friss színekkel élénkítik az ágyásokat.
Árnyékos helyekre ültethetünk például borostyánt, kecskerágót vagy fagyalt. Kevés fénnyel beéri a szellőrózsa, a sárga árvacsalán, a gyöngyköles (Lithospermum) és a juharcsengő (Kirengeshoma). Az indák segítségével terjedő struccpáfrány (Matteuccia) és a különböző sásfélék (Carex) szintén nagyon jól fejlődnek árnyékban.