Kolibri kertészet
  • 0

Kúszóbokrok helyes ültetése

Karola 2023. február 14.

A fás szárú kúszónövények fejlett állapotban, nagyobbacska edényben vagy kisebbfajta cserepes növényként megvásárolhatók. Ezeket a növényeket vásárlás után érdemes minél előbb elültetni a kertben.

Kúszóbokrok helyes ültetése

A kúszóbokor akkor életerős, ha a tövéből több szár ered és a levelei nincsenek elszíneződve.

Kereklevelű fehértarka kúszó kecskerágó

Kerti kiültetésre inkább fiatalabb, kisebb edényes növényeket válasszunk, amelyek nem haladják meg a másfél méteres magasságot.

Kiültetés – tavasszal vagy ősszel?
Az edényes növényeket szinte bármikor kiültethetjük, kivéve a nagyon fagyos, talajvizes vagy aszályos időszakban. Mielőtt elültetnénk a növényt, állítsuk edényestül egy vödör szobahőmérsékletű vízbe, és legalább egy negyed óráig hagyjuk benne, vagy amíg már nem jön fel több buborék a víz felszínére.

lila akác lugas

Futtatás falra vagy fára
Ha fára vagy falra akarunk kúszóbokrot futtatni, akkor 30 cm-re ültessük a támasztéktól. Közelebb semmi esetre se, mert a fa vagy a fal miatt a növény esőárnyékba kerülhet, nem kap elég csapadékot, és csenevésszé válik.

Hűsen tartott gyökerek
A kúszónövények többsége azt szereti, ha a gyökere hűvös közegen van. Ezt úgy biztosíthatjuk, ha a növények töve köré vastag mulcsréteget terítünk. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy a mulcs ne egy kupacban álljon a növény tövénél, mert a légáramlást akadályozni fogja körülötte.

Falra futtatás hagyjunk helyet!
Akármire akarunk kúszóbokrot futtatni, nagyon lényeges, hogy a támaszték és a fal között maradjon 3-4 centiméternyi hely, azért, hogy a növény szárai teljesen rácsavarodhassanak a támasztékra. Ez nyáron egy kevéske védelmet nyújt a fal által visszavert vagy kisugárzott hő ellen. A legkönnyebben úgy tarthatjuk ezt a távolságot, hogy megfelelő méretű fa vagy műanyag alátéteket illesztünk a fal és a támaszték közé. Megkönnyíti a fal kezelését, ha a rácsot nem stabilan rögzítjük hozzá, hanem kampók és szemescsavarok segítségével ráakasztjuk. Így amikor a fal festésre vagy javításra szorul, egyszerűen leemeljük róla a rácsot az azon lévő növényekkel közösen, és finoman lefektetjük mellé a földre.

Öntözőmedence
A mulcs tetején, a növény töve körül halmozzunk fel egy kis kör alakú földperemet, hogy a belsejében vízgyűjtőmedence alakuljon ki. Ebben össze fog gyűlni a nevesség, amely azután egyenesen a gyökérlabdához fog leszivárogni. A kúszóbokrok elültetése után legkevesebb egy évig hagyjuk meg az öntözőmedencét, kivéve hideg klímájú területeken, különben az összegyűlt víz megfagyhat a tő körül.

Az ideális talaj
A legtöbb kúszóbokornak nincsenek rendkívüli talajigényei, de ha a legjobb eredményt akarjuk elérni, akkor a legcélravezetőbb, ha az ültetőgödör földjét jó érett komposzttal dúsítjuk. Ez sokat segít,  javítja a talaj víztartó képességét, és biztosítja növényeiknek a létfontosságú tápanyagokat.