Kolibri kertészet
  • 0

Közeleg a húsvét - öltöztessük a kertet is ünneplőbe

Karola 2023. március 30.

A természet ébredését a legjobban a kertünkben élhetjük át, és ez az ébredés leginkább húsvét tájékán a legszebb. Ekkorra már minden növény rügyezik, a korai évelők virágban pompáznak és a napsütés is hívogatóan csal minket egy kerti sétára. Gyönyörködhetünk a színpompás hagymás virágokban, az üdén kibomló zöld lombban, az első fákban és bokrokban, melyek virágba borultak.

Közeleg a húsvét - öltöztessük a kertet is ünneplőbe

A tavaszi nyitányt az aranyvessző (Forsythia) kezdi napsárga csillag alakú virágaival, őt követi a japán birs (Chaenomeles). 1-2 méteres magassága miatt kisebb kerteknek is különleges dísze lehet. Léteznek barackszínű és fehér virágú változatok is, ezek kombinációjával csodaszéppé varázsolhatjuk kora tavaszi pihenőkertünket. Ilyen korán kelő bokrok még a magnólia, boglárkacserje, a díszribiszke vagy a fanyarka (Amelanchier alnifolia).
A díszbokrok ideális társai a hagymás virágoknak. Ilyenkor nyitják virágfejeiket a színpompás tulipánok, krókuszok és a kökörcsinek. Ezeket a pázsitba is ültethetjük ,mert mire a fűnyírásra kerül sor, a hagymások visszahúzódnak.
A növények bájos színjátékát kiegészíthetjük néhány magunk készítette húsvéti dekorációval.

A barka fűzfa (Salix caprea Pendula) alatt elrejthetünk egy kis nyuszifészket – a gyerekek legnagyobb örömére. Ezt a fészket elkészíthetjük néhány ágból és mohából. A pihenőkertünkben lévő asztalon elhelyezhetjük a húsvéti koszorúnkat, de felakaszthatjuk a kerítéslécre vagy a kapura is. Minél természetesebben illesztjük bele a kertbe a dekorációt, annál harmonikusabb látványt érhetünk el vele. 

Ha az időjárás is kedvező, bátran terítsük a húsvéti asztalt a szabadban! Ünnepibbé varázsolhatjuk a terítéket ha virágokat helyezünk egy vázába vagy egy gyertyát körbekötünk nárcisszal, de a tojásfát is elhelyezhetjük az asztal közepén. Ehhez nemkell más, mint néhány barka vagy aranyvessző ág, ezeket egy vázába helyezzük, és ráakasztjuk a kifújt és megfestett húsvéti tojásokat.

De a pihenőkertünk vagy a bejárat mellett  lévő díszbokrunkat is feldíszíthetjük húsvéti tojásokkal. A tojásfestés ma már kezd kimenni a divatból vagy inkább időhiány miatt megvesszük a boltban a díszes, műanyagtojást. Kétségtelen hogy ez a legegyszerűbb és a legpraktikusabb. De ha gyerekeinknek egy életre szóló élményt szeretnénk adni, akkor próbáljunk meg rászánni tojásfestésre egy-két órát. Sokunknak kedves emlék a nagymamával együtt festett tojások látványa, de nem is a tojások azok, amik az örömet okozták, hanem az együtt töltött önfeledt munkálkodás és sok-sok nevetés élménye.