Kolibri kertészet
  • 0

Korompenész a rózsákon

Karola 2023. május 18.

A korompenész egy makacs gombabetegség, melyet könnyű felismerni, de nehéz leküzdeni. A rózsák egyik leggyakoribb betegsége a lisztharmat mellett. Két típusát különböztetjük meg:

Korompenész a rózsákon

a csillagkorompenészt és az egyszerűen csak korompenésznek nevezett betegséget. Mindkettőt gombák okozzák, de kiváltó okaik és tüneteik eltérőek.
A csillagkorompenész először a leveleken jelenik meg szabálytalan alakú, sugaras körvonalú, fekete foltok formájában. A levelek elsárgulnak és nagy tömegben lehullanak. Az erőteljes lombvesztés nagyon legyengíti a rózsatövet. A korompenészgomba spóráit széthordja a szél. A spórák a talajban és a lehullott leveleiken telepednek meg. A tartósan nedves körülmények kedvezőek a spórák terjedéséhez.
 

levéltetű

A korompenész mindig levél- vagy pajzstetűfertőzéssel együtt lép fel. A gomba spórái ugyanis a tetvek által kiválasztott mézharmaton telepednek meg. A fertőzésre utaló jelek a levelek feketés bevonata.
Megelőzés: a rózsák korompenész-, illetve csillagkorompenész fertőzése nehezen leküzdhető betegség. A megelőző intézkedések megmenthetik a rózsa életét. A legfontosabb a megfelelő tenyészhely kiválasztása. A pangó talajvíz, a túl száraz talajviszonyok, a tápanyaghiány és a megrekedő meleg levegő elősegíti a betegség kialakulását és gyors terjedését. A fertőzött növényi részeket soha ne hagyjuk a kertben és soha ne komposztáljuk!
Ha a korompenész több alkalommal is megjeleni egy növényen, akkor azt ősszel erőteljesen vágjuk vissza, hogy a gombaspórákat tartalmazó fás részeket teljesen eltávolítsuk.
A korompenész csak úgy küzdhető le teljesen, ha előzőleg sikerrel védekeztünk a levél- és pajzstetvek ellen. Mossuk le a rózsatövet erős, hideg vízsugárral vagy szappanos oldattal.