Kolibri kertészet
  • 0

Kertrészek kialakítása

A kínai kerttervezés célja az, hogy miniatűr formában utánozzák a tájat. De az európai kultúrkörben is sokoldalú kerti tájat hozhatunk létre. Ha kertünk tervezésekor figyelembe vesszük a feng shui szabályait is, akkor jutalmunk a teljes kikapcsolódást nyújtó kert lesz,

Kertrészek kialakítása

 

amely egész életünkben feltölt minket pozitív energiával. 
 

 

A kertek általában három funkcionális térre oszthatók fel: építészeti térre, haszonkertre és peremterületre.
A kert építészeti terét alapvetően a ház uralja. Ehhez tartozik a díszkert és a házhoz vezető út, valamint a terasz. A terasz és a ház egyetlen egészet alkot, csak a falak vagy az ablakok határolják le a kertet a belső tértől. Ügyeljünk arra, hogy minden évszakban szép látvány táruljon elénk, amikor kinézünk az ablakon. Ha az ablak elé díszbokrokat ültetünk, távolabb kerti tavacskát építünk vagy télen madáretetővel csalogatjuk a madarakat, ez mind kapcsolatot teremt a természettel és a kertbe csábít. A kert építészeti teréhez tartozik tágabb értelemben a füves terület is, ahol játszani, beszélgetni lehet. Ide soroljuk a feng shui kert elengedhetetlen elemét a vizet is- akár kis díszmedence formájában, akár úszómedenceként. A hagyományos feng shui kert meghatározó jegye, hogy középen szabad tér van, az energia központja.
A haszonkertben elsősorban gyümölcsöt és zöldséget termelünk. Erre a feladatra néha elég egy pár bogyós termésű bokor vagy egy fűszerágyás is, de van akinek alapvető igénye, hogy saját maga által termelt zöldségeket és gyümölcsöket ehessen.
A védő - és peremterület kifelé határolja el a kertet. Attól függően, hogy alacsony kerítésről, magas falról vagy dús zöldsövényről van – e szó, más – más szerepet tölt be ez a tér. Az egyik inkább csak szimbolikusan jelzi a határvonalat, a másik véd a kíváncsi pillantások elől, a harmadik pedig szép kertünk vagy a környező táj kiegészítése.