Kolibri kertészet
  • 0

Kertkialakítási ötletek

A kert új képének tervezése során először azt kell eldönteni, hogy milyen formája lesz az ágyásoknak és az ösvényeknek. Az ívelt vonalú ágyásszegély természetes külsőt kölcsönöz a kertnek.

Kertkialakítási ötletek

A klasszikus formákat képviselő egyenes ösvények és négyszögletes ágyások társítása szintén gyakori változat. A harmonikus összhatás érdekében egyetlen stílus mellett kell dönteni: ha például tó is lesz, a natúrkertben szabad formát ölthet, míg az architektonikus kertben előnyösebb az egyenes vonalú, esetleg a szabályos kör vagy ovális alakú medence.
 

Kert és ház egyesítése
Különösen szép lesz a kert, ha a lakóházzal harmonikus egységet alkot. Az összhang érdekében nagyon fontos, hogy egymáshoz találó anyagokat kell használni a házfront, a terasz és az ösvény kiképzéséhez. A futónövények zöld köntösébe öltöztetett házfal és a házig nyúló évelőnövényes ágyások megszakítás nélküli átmenetet hoznak létre a ház és a kert között. Ugyanakkor egy magas évelőkkel és virágzó cserjékkel beültetett ágyás dekoratív paravánként szolgál a terasz számára, anélkül, hogy teljesen elzárná a kilátást a kert felé. Az ablak előtt lévő ágyást úgy kell beültetni, hogy egész évben legyen benne virág vagy zöld növény, hiszen általában a házból is ide nyílik kilátás.
 

Csalogató és titokzatos
A kertben a növényeket úgy kell elosztani, hogy a teraszról ne lehessen egy pillantással minden átfogni. Például a kis pihenőhely sokkal érdekesebbnek tűnik, ha csak a kerti séta során lehet felfedezni. A pavilon is hangulatosabb, ha bokorrózsák és magas évelőkből kialakított sövény mögé rejtőzik, nem pedig szabadon áll a gyep közepén. Az ívelt vonalú ösvény sétára csal a kertben, hiszen ki ne szeretné tudni, vajon mi van a kanyaron túl. A kanyarulatba ültetett magas évelők elzárják a kilátást a kert további részétől, ezáltal sejtelmesen megnagyobbodik a kert, jóllehet optikailag beszűkülnek a távolságok. Az ösvény mentén elhelyezett látványosságok – például festői bokrok, egy szobor, vagy nagyon erős illatú rózsák – tovább fokozzák az ember kedvét, hogy felfedezőútra induljon.
 

A fák és a bokrok tagolják a kertet
A kertkialakítás legelején nem kell belebonyolódni a részletekbe. Első fázisban osszuk fel több részre a kertet a fák és nagyobb bokrok segítségével, valamint kisebb bokrok csoportjaival, majd határozzuk meg az ágyások körvonalait. Mivel a fák és bokrok mélységben növelik a térhatást, ezért kisebb telkeken sem szabad lemondani róluk. Először jelöljük ki a fák és a nagyméretű bokrok helyét. Területi lehetőségeink függvényében vegyük figyelembe az egyes növényfajták évi gyarapodását és végső méretét is. Ezután elhelyezhetjük a kisebb bokrokat is, ezekkel tagolva az ágyások felületét. Végül pedig elültetjük az ágyásokba a törpe méretű cserjéket és az évelőnövényeket.
 

Kialakítás a magasban
A kialakítás egyik fontos lehetősége a kertben a különböző magasságok játékának kihasználása. Ennek egyik változata az ágyás lépcsőzetes beültetése alacsony évelőkkel kezdve és magas növényekkel vagy éppen fákkal befejezve. Egy másik változat pedig a domboldalban kialakított pompás évelőnövényes ágyás, terméskőből kirakott támfallal megerősítve. Ha a kertfelület sima, magasított ágyásokkal érhetünk el érdekes hatást: pédául hangulatos keretet biztosítanak a terasz körül. Ha pedig lendületesebbé akarjuk tenni a nagy gyepfelületet, enyhe dombokkal és völgyekkel gazdagíthatjuk.
 

Optikai térfelosztás
A hosszan elnyúló kert mindig kihívás a hobbikertészek számára. Egyhangúságának elűzése érdekében a területet több különböző méretű térrészre kell felosztani. A választóvonalakat nemcsak nyírott élősövény, magas évelők csoportja vagy futónövényekkel borított kapaszkodóállvány alkothatja. Optikai felosztással is remek effektusokat hozhatunk létre különösebb költekezés nélkül, mint például a gyepet átszelő és felosztó, kőből kirakott keskeny sávokkal. Furfangos ötlet lehet a formaváltás is egy négyszögletű és egy kerek gyepfelület között, ezzel lendületessé válik az összkép. Az anyagok váltakozása pedig – például a gyepről kaviccsal felszórt felületre léphetünk – kihangsúlyozza az átmenetet a térrészek között.
 

Pihenőhelyek létesítése
A kényelmes terasz nem hiányozhat egyetlen kertből sem. Ha viszont ezen kívül is van egy vagy több kis pihenőhelyünk, a kert komfortosabbá válik. Mivel a pihenőhelyről egészen más kilátás nyílik a növényekre, több élményben lesz része a szemlélődőnek. Ha mindig jól szeretnénk itt érezni magunkat, gondoskodjunk a háttérről. A pad mögött elhelyezett kapaszkodóállvány rózsákkal vagy iszalaggal benőve biztosítja a védett légkört. Ideális erre a célra egy örökzöld nyírott sövény is. Aki a színeket szereti, ültethet paravánnak virágzó bokrokat, kombinálva magas évelőnövényekkel és nyári virágokkal.