Kolibri kertészet
  • 0

Kerti utak és ösvények

Az út, magának az életnek a szinonimája, a kínai filozófiában a taót gyakran a világegyetem útjának nevezik. A kínai kertek jellegzetes szimbolikája a kerti utak sokféleségével ennek az útnak a sokféleségét jelenítik meg.

 

Kerti utak és ösvények

 

Kínában nem az egyenest tekintik két pont közötti legrövidebb útnak, sem az utak kialakításában, sem a gondolkodásban, de az emberek közötti kapcsolatokban sem. A kényelmes sétálgatás egy lágyan kanyargó úton mindig új perspektívákat és új szempontokat nyit meg előttünk. Van egy másik oka is annak, hogy a kínaiak a kanyargós utakat részesítik előnyben: úgy hiszik, hogy a gonosz szellemek mindig az egyenes utakon járnak. Aki azonban nem hisz a szellemekben, az helyettük inkább a sha negatív energiájáról beszél, és valóban, a sha is előszeretettel mozog a nyílegyenes utakon.
A lágyan kanyargó utak ezzel szemben kedvezően hatnak a csíre is, ráadásul a hosszú életet szimbolizálják. És a természetben is kígyóvonalban kanyarognak a folyók, a partvonalak, az állatok csapásai.
Az út lehetőleg ne a kert közepén vezessen át, mert a középpontnak a feng shui kertben mindig szabadon kell maradnia, hogy a csí felhalmozódhasson. A centrumot átszelő úton a csí azonnal továbbáramolna. Előnyösebb, ha az utak a kert valamelyik oldalán halad, a feng shui szakértők szerint erre a legalkalmasabb oldal a kert nyugati oldala.
Kerti útjainknak kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. A házhoz vezető út1,5-2 m széles legyen, hogy többen is elférjenek rajta egymás mellett. A kert hátsó részébe vezető utak szélessége elsősorban a kert arányaihoz alkalmazkodjon. Egy tágas kertben rosszul hatnak a keskeny, kitaposott ösvények, de a túl széles utak sem előnyösek, mert csökkentik a kis kert intimitását, és ráadásul túl sok helyet foglalnak.
Kerti útjainknak éjjel is biztonságosnak kell lennie, ezért célszerű megfelelő világításról is gondoskodnunk. Az utakon ne legyenek bukkanók, gödrök, és a lépcsőfokok esős időben se csússzanak.
Az utak fő célja, hogy a kert bejárható legyen anélkül, hogy sáros vagy nedves legyen a cipőnk. Ezt úgy érhetjük el, hogy az utat burkoló anyag átengedje a nedvességet és egy kicsit lejtsen.
 

Hogyan tehetjük a már meglévő egyenes utunkat a csí számára kedvezővé? Próbáljuk az utat úgy átalakítani, hogy az arra járó figyelmét ritmusosan az egyik oldalról a másikra irányítsuk. Ha váltakozva, hol az út jobb, hol a bal oldalára állítjuk a dézsás növényeinket vagy szobrokat, akkor a kívánt irányba fordíthatjuk a figyelmet. De azt a megoldást is választhatjuk, ha az út szélessége engedi, hogy az út két oldalára törpefákat vagy alacsony cserjéket ültetünk, melyek behajlanak az útra, ezzel a járókelőket arra kényszerítik, hogy ne egyenes vonalban haladjon, így az út bizonyos értelemben kanyargós ösvénnyé változik.