Kolibri kertészet
  • 0

Kerti tó, a nyugalom forrása

A feng shui elvei alapján berendezett kertben meghatározó tényező kell hogy legyen egy kisebb vagy nagyobb kerti tó. A víz ellenállhatatlanul vonzza a csit, az energiaáramlást harmonikusan irányítja, és ráadásul meg is sokszorozza.

Kerti tó, a nyugalom forrása

 

A kínaiak szerint a folyó víz jobban hat a csire, mint az állóvíz, de egy csendes kerti tavacska is, a partján buja növényekkel értékesebbé teszi a kertet.
A kínaiak szemében a víz mind a mai napig az anyagi jólétet jelképezi, ezért nem hiányozhat egy mesterséges tavacska, egy kis patak vagy a vizet jelképező kerti elem a kertből. Erre a célra használják a művészien megalkotott száraz vizet is, amely nem más, mint apró kavicsokba hullámvonal rajzolva.
A feng shui szerint, nem szerencsés ha az úszómedence vagy a kerti tavacska a ház mögött kap helyet, mert ez a terület a „karosszék elv” szerint a stabilitást jelképezi. Ettől függetlenül a kert adottságai figyelembe véve kell eldönteni, hogy hova építjük meg tavunkat. A tónak napsütésre van szüksége, naponta legalább 5-6 órán át, s ezt leginkább akkor kapja meg, ha déli fekvésű, tehát a főnix terület szabad részén helyezkedik el. Ha a kert sárkány oldala magasabb, akkor ideálisak a feltételek egy kis patak vagy vízesés számára.
Fontos hogy figyelembe vegyük tóépítés előtt az öt elem egyensúlyának megteremtését is. Meg kell vizsgálnunk, hogy a kert melyik részében dominál egyik vagy másik elem, amit ellensúlyozni kell. A víz egyrészt a fa elem hatását erősíti a kertben, másrészt csökkenti a tűzét.
 

A praktikus szempontokat is figyelembe kell vennünk, ne helyezzük tavunkat terebélyes lombhullató fák alá, mert akkor minden ősszel meg kell tisztítanunk a vizét a lehullott lombtól.
Bármilyen formában is jelenik meg a víz a kertünkben, nagyon fontos, hogy mindig tiszta és friss legyen, mert a zavaros, iszapos, algás víz a shát vonzza.
A patak minden más elemnél alkalmas az élet folyásának szimbolizálásához, ezért a feng shui szerint a báguá karrier területére telepítsük, mert így biztosíthatjuk az élet állandó előrehaladását. A karrier nem csupán szakmai értelemben értendő, hanem az életút egészére vonatkozik. De a kert más területein is a gazdagságot jelképezi. A lejtős kert szinte felkínálja a lehetőséget egy kis patak építéséhez. A legjobb lesz a patak energetikája, ha a medrét a lehető legtermészetesebbre alakítjuk. Legyen szabálytalan, kígyózó, és a partjára pedig ültessünk odaillő növényeket. (A patakot és a csobogókat is megfelelő szivattyúkkal és ehhez használatos elemekkel könnyedén kialakíthatjuk.)