Kolibri kertészet
  • 0

Jegenyefenyők I.

Karola 2023. október 18.

Közönséges jegenyefenyő (Abies alba)

Koronája kúp alakú, fiatalon laza ágszerkezetű, az idős példányok napos helyen már szépen besűrűsödnek. Hajtásai szőrösek, 2-3 cm-es sötétzöld tűlevelei fésűszerűen két oldalra hajlók, a tiszafához hasonlóak. Felálló tobozai 10-20 cm-esek, felállók, barna színűek. Rügyei nem gyantásak. Közepesen vízigényes, a nagyon meszes talajokon nem fejlődik szépen. Az átültetést nem kedveli. Nem fagyérzékeny.

Jegenyefenyők I.

 

Közönsége jegenyefenyő csüngő fajtája (Abies alba pendula)

Eleinte határozott, függőleges vezérhajtást sem nevel, az egész növénynek dűlöngélő hatása van. Lassan fejlődik, kisebb kertekbe is elfér. Különleges fajta fenyő. Levelei fésűsen állnak, nem szúrósak. Szoliternek alkalmas. Közepes vízigényű, de aszályban öntözzük. A nagyon sós vagy nagyon meszes talajokon sínylődik. Eleinte karóval segítsük a felfelé törésben, az átültetést sem szereti. Nem fagyérzékeny.

Közönséges jegenyefenyő oszlopos fajtája (Abies alba Pyramidalis)

Karcsú, kúp alakú fenyő. Oldalágai is mereven felfelé törők. Kezdetben előfordul hogy nincs határozott csúcshajtása, ilyenkor vázaformájú. Tűi 1,5-2 cm-esek. Lassan növekszik, helyigénye nem nagy, ezért kisebb kertekbe is ültethetjük. 15 éves korára már gyönyörű dísze lesz kertünknek. Közepes vízigényű, bár az öntözéstől gyorsabban nő. Az átültetést nem szereti. Nem fagyérzékeny.

Görög jegenyefenyő (Abies cephalonica)

Görögország hegyvidéki részein honos, nagytermetű, széles, kúp alakú fenyő. 5-6 éves koráig lassan nő, majd ez a folyamat felgyorsul. 2-3 cm-es tűi a csúcsi és oldalvezér hajtásokon szúrósak. Ültetéskor vegyük figyelembe, hogy helyigénye nagy. Szárazságtűrő, az átültetést nem szereti. Nem fagyérzékeny.

Kolorádó jegenyefenyő (Abies concolor)

Észak-Amerikából származó, nagy termetű, kúp alakú fenyő. 5 cm hosszú, ívesen felkunkorodó, puha tapintású tűlevelei jól megkülönböztetik a többi fenyőtől. Eleinte lassú, később gyors növésű. Nagy helyigényű. Szárazságtűrő, a nagyon meszes talajt nem szereti. Az átültetést rosszul tűri. Télálló.

Törpe kolorádó jegenyefenyő (Abies concolor Globosa)

Törpe növekedésű, gömb alakú fenyőféle. Bokra nem tömör, inkább légies. Hosszú, felkunkorodó, rugalmas tűlevelei ezüstkékek. Szárazságtűrő, meszes talajon színe fakóbb lesz. Télálló.

Kék lombú kolorádó jegenyefenyő (Abies concolor Violacea)

Az alakja szélesebb az alapfajénál, és alacsonyabb annál. Tűi még hosszabbak, és különlegesen élénk kékek. Helyigényes növény. Szép formájának kialakulása több évet is igényel, de a dekoratív külső kárpótol minket ezért. Szárazságtűrő fenyő, élénk kék színe mészben szegényföldben lesz. Teljesen télálló, az átültetést csak nehezen heveri ki.

Óriás jegenyefenyő (Abies grandis)

Akár a 100 méteres magasságot is elérheti Észak-Amerika csendes-óceáni partvidékének hegységeiben lévő őshazájában. A leggyorsabb növekedésű jegenyefenyő. Hajtásai olajzöldek, 3-6 cm-es tűlevelei fényes sötétzöldek. Tűi fésűszerűen kétoldalra hajlók. Tágas kertekbe, parkokba való fenyő. Fiatalon gyakran öntözzük. Mészkerülő, nem fagyérzékeny. Az átültetést nem szereti.

Koreai jegenyefenyő (Abies koreana)

Lassú növésű, kis termetű, széles, kúp alakú fenyő. 1-2 cm-es tűinek fonáki oldala fehér színű. Már viszonylag korán, tíz évesen is hozhat tobozokat, amelyek kékeslilás színűek. Nem túl magas, inkább széles fenyő. Vízigényes, savanyú talajt kedvel. Ha meszes talajba ültetjük, tűi megsárgulnak. Nem fagyérzékeny.