Kolibri kertészet
  • 0

Így lesz sikeres a nyári virágok vetése

Karola 2023. február 08.

Meleg (18-20 fok), napfény és pára szükséges ahhoz, hogy a magvak gyorsan és megbízhatóan kicsírázzanak. Az egyik legjobb hely a csíráztatáshoz az ablakpárkány. Azonban ne kezdjük túl korán. Sok magnál a március az ideális időszak.

Így lesz sikeres a nyári virágok vetése

A nagy magokat pl. sarkantyúka (Tropaeolum majus) 2-3 napig áztassuk vízben, majd egyenként vessük el kicsi cserepekbe – így később nem kell egyelni. Az apróbb magvakat könnyebben lehet szórni, ha a csomagból kiöntjük egy fehér papírra. Ha a lapot középen V-formában meghajtjuk, praktikus segédeszközt kapunk a vetéshez. Mutatóujjunkkal könnyedén ütögessük a papírt, hogy a magvak egyenletesen és ne túl sűrűn hulljanak a friss hajtatófölddel teli tálba. A magvakat vékonyan takarjuk be földdel, és soha ne hagyjuk kiszáradni.
 

 

Miután a vetés kikelt, a növények számára hamarosan túl szűk lesz a hajtatóedény. Ekkor a palántákat ki kell egyelni: lazítsuk fel a földet, a csíranövényeket óvatosan emeljük ki, válasszuk szét, és ültessük el újra nagyobb távolságra egymástól, vagy akár egyesével kicsi cserepekbe.

 

Áprilistól a palántákat tegyük hűvösebb és szellősebb helyre, hogy megedződjenek. A szabadba a legtöbb nyári virág csak az utolsó fagyok után, május közepétől kerülhet ki. A gyorsan csírázó fajokat, mint a fátyolvirág (Gypsophila elegans), búzavirág (Centaurea cyanum) és a körömvirág (Calendula officinalis), március és május között egyenesen a napsütötte szabadágyba is vethetjük.